Nový občanský zákoník: Zvíře není věc

Praha – Od 1. ledna 2014 nebudou už zákony pohlížet na živé zvíře jako na věc. Změnu přináší úprava obsažená v chystaném novém občanském zákoníku. Ten, kdo cizího psa nebo kočku zraní, bude muset nově zaplatit léčebné výlohy, zákoník pamatuje i na případy úmyslného zabití nebo na případy nálezu zvířete.

Současná legislativní úprava na zvíře jako na věc nahlíží, v novém občanském zákoníku ale budou mít zvířata zvláštní postavení; kodex uvádí, že zvířata věcí nejsou, a ustanovení o věcech se na ně proto vztahují jen tehdy, pokud neodporují povaze živého tvora – například při nákupu a prodeji.  

Co je věc? Nový občanský zákoník pojetí věci široce vymezuje; rozumí se jí vše, co není osobou a slouží k potřebě lidí.

Když dnes člověk něčí zvíře úmyslně zabije nebo zraní, hovoří zákony pouze o poškození cizí věci. „V případě zabití takového zvířete nahradí pachatel jeho majiteli pouze cenu, za kterou by bylo možné toto zvíře koupit znovu, ale nijak se nezohledňují třeba náklady léčení nebo náklady citové,“ doplňuje náměstek ministra spravedlnosti František Korbel.

Změnu ale přinese právě nový občanský zákoník, který počítá jak s citovou újmou (v podobě nahrazení tzv. ceny zvláštní), tak s výlohami u veterináře. „Podle nového občanského zákoníku při poranění zvířete musí škůdce nahradit náklady na léčení toho zvířete v takové výši, v jaké by ty náklady vynaložil každý rozumný chovatel,“ dodává hlavní autor nového občanského zákoníku, právník Karel Eliáš.

Nový občanský zákoník má nabýt účinnosti 1. ledna 2014, sněmovna ale ještě musí přijmout jeho provozní zákony. Kodex o víc než třech tisících paragrafech nově upravuje tři základní okruhy - rodinu, vlastnictví a smlouvy. Podle bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) se například nově zvýší náhrada škody způsobená občanovi, poškození budou celkově v lepší pozici.

Zlepšit se má i pozice občanů, kteří trpí nějakou nemocí, například duševní poruchou. Lépe budou ochráněna i práva osob, které byly dosud zbavovány způsobilosti k právním úkonům. Rozšíří se i možnosti nakládat s vlastnictvím v rámci dědického práva.

Nový občanský zákoník o zvířatech (zdroj: ČT24)