Zeman nepozval „odbojné“ rektory na oslavy 28. října

Brno - Rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek nedostal pozvánku na oslavy státního svátku 28. října na Pražském hradě. Vysvětluje si to tím, že druhá největší vysoká škola neumožnila prezidentu Miloši Zemanovi přednášet při zářijové návštěvě Brna na ekonomicko-správní fakultě. Podle serveru Česká pozice nedostal pozvánku ani rektor Jihočeské univerzity. Na protest proti tomu se rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl rozhodl nezúčastnit oslav svátku na Hradě.

Rektoři vysokých škol se oslav 28. října tradičně účastnili. „V pondělí budu na předávání státních vyznamenání chybět, a to nikoliv z důvodu skutečné či diplomatické chřipky, ale proto, že jsem nebyl jako rektor druhé největší české univerzity pozván,“ uvedl Bek. Mluvčí prezidenta Hana Burianová potvrdila, že Bek pozván nebyl, důvody ale nesdělila. „Je to osobní rozhodnutí pana prezidenta a víc to nebudeme komentovat,“ uvedla.

Zeman v září navštívil Brno a projevil zájem vystoupit před studenty ekonomie. Bek mu ale nevyhověl. Vysocí ústavní činitelé jsou podle rektora na univerzitě vždy vítáni, avšak v období volební kampaně musí škola zachovávat politickou neutralitu. „Současný prezident je čestným předsedou jedné z volebních stran, jež je po něm dokonce pojmenována, a jeho tvář na nás shlíží z volebních billboardů této strany. Jeho vystoupení na půdě univerzity v době volební kampaně by bylo jasným narušením principu politické neutrality univerzity vůči soutěži demokratických stran o přízeň voličů, studentů a zaměstnanců univerzity,“ napsal Bek v textu určeném akademické obci, který zveřejnil na univerzitním portálu.  

Pozvánku neobdržel ani rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer, Česká pozice v této souvislosti připomíná, že proti prezidentovi vystoupil v nedávné kauze, kdy Zeman odmítl jmenovat profesorem Martina C. Putnu. Grubhoffer se pak na protest odmítl zúčastnit slavnostního aktu v Karolinu.

Pondělní slavnostní shromáždění ve Vladislavském sále je připomínkou vzniku samostatného československého státu. Prezident udělí vybraným osobnostem státní vyznamenání.

Vyjádření rektora Univerzity Karlovy:

Rektor Univerzity Karlovy a předseda České konference rektorů Václav Hampl uvedl, že se vzhledem k selektivnímu pozvání rektorů veřejných vysokých škol na slavnostní shromáždění na Pražském hradě ke státnímu svátku 28. října tohoto aktu nezúčastní. V uplynulých 23 letech byli vždy zváni rektoři všech veřejných a státních vysokých škol a porušení této tradice považuje za velmi nešťastné.