Odvolací soud osvobodil tři úředníky odsouzené kvůli Opencard

Praha – Verdikty nad bývalými úředníky, kteří jsou dosud jedinými potrestanými v kauze Opencard, změnil pražský vrchní soud. Rozsudky nad třemi z pěti někdejšími pracovníky IT odboru zrušil, bývalému vedoucímu odboru naopak trest zpřísnil a poslal ho do vězení. Všechny původní tresty přitom byly podmíněné. Rozhodnutí je pravomocné.

Pětice bývalých úředníků pražského magistrátu je jediná, kdo byl zatím odsouzen kvůli zavádění a provozování Opencard. Tři z nich, kteří figurovali ve výběrové komisi rozhodující o provozovateli Opencard, se však podle odvolacího senátu Vrchního soudu v Praze ničeho nedopustili, soud je zprostil viny. Naopak bývalému řediteli odboru informatiky Ivanu Seyčkovi trest zpřísnil, původní podmínku změnil na 3,5 roku vězení a pětiletý zákaz činnosti v orgánech rozhodujících o nákládání s veřejnými penězi. Podle rozsudku Seyček zásadně omezil přístup ostatním zájemcům a nechal řízení probíhat v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách.

Předsedovi hodnotící komise Jiřímu Chytilovi, který dlouhodobě tvrdí, že policii přinesl informace, které nakonec přivedly před soud jej a jeho kolegy, a že policie porušila slib, že bude utajeným svědkem, odvolací soud snížil podmíněný trest ze dvou let na 1,5 roku. Podle rozsudku chyboval, když od Haguess nevymáhal smluvní pokutu za opožděné plnění smlouvy, čímž prý městu způsobil třímilionovou škodu.

Ačkoli jsou verdikty pravomocné, spor ještě zcela u konce není. Advokát Ivana Seyčka oznámil, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu. „Budeme podávat dovolání, protože se domníváme, že to, jak byl pojat skutek, za který byl můj klient nakonec odsouzen, nemůže podle mého přesvědčení v řetězci důkazů obstát,“ řekl advokát Emanuel Fuchs.

Městský soud původně udělil všem pěti obžalovaným úředníkům podmíněné tresty v délce od jednoho roku do tří let. Žaloba se týkala výběru provozovatele Pražského centra kartových služeb před osmi lety, kdy Praha vybrala pro projekt Opencard společnost Haguess. Podle obžaloby vybrali úředníci zodpovědní za řádný průběh zakázky firmu Haguess, i když nesplnila podmínky zadávací dokumentace. A téže firmě pak přidělili i další zakázky.