NASA vyfotila obří lavinu na Marsu, uvolnil ji tající led

Přístroje na létající observatoři Mars Reconnaissance Orbiter zachytily lavinu, která se na jaře zřítila z pětisetmetrového svahu na Marsu. Lavina je na snímku dokonale vidět – pořídil ji přístroj High-Resolution Imaging Science Experiment neboli Hi-RISE. Tato událost se odehrála 29. května 2019, tedy v době marsovského jara.

Lavina se uvolnila v oblasti severního pólu planety. V době jara se zde podobně jako na severní polokouli Země zvyšují teploty a taje led – to destabilizuje rozsáhlé plochy v kopcovitých oblastech a důsledkem bývají laviny prachu vzniklé poté, co se led uvolní. Kromě samotné laviny jsou na fotografii perfektně vidět i geologické vrstvy v této oblasti.

Náctiletý pozorovatel Marsu

Mars Reconnaissance Orbiter známý také pod zkratkou MRO je sonda určená k průzkumu čtvrté planety Sluneční soustavy z její oběžné dráhy. Funguje už 15 let, k Marsu byla totiž vypuštěna 12. srpna 2005.

Mars Reconnaissance Orbiter
Zdroj: NASA

Sonda je vybavena osmi specializovanými přístroji, které jí umožňují sledovat Mars z nejrůznějších úhlů. Může díky tomu planetu studovat, co se týká gravitace, nebo také hledat vodu v nejrůznějších skupenstvích.

Přístroj Hi-RISE je barevná kamera pracující ve viditelné oblasti světelného spektra s vysokým rozlišením dosahujícím 30 až 60 centimetrů na pixel. Váží 65 kilogramů a stála 40 milionů dolarů. Její hlavní reflexní zrcadlo má průměr 0,5 metru, jedná se o největší zrcadlo umístěné zatím na misi do hlubokého vesmíru. Jeho velikost umožňuje pořizovat snímky objektů, které jsou přes 30 centimetrů velké.