Na Havaji se konaly závody Světového šampionátu dronů. Uspěl tam i Čech

Závodění s drony je velmi nový sport - ale podle počtu závodníků i výše odměny zjevně dost perspektivní. Posledních světových závodů se zúčastnil i český závodník.

Kualoa Ranch je jedno z nejkrásnějších míst Havaje – známé i z filmů, jako je třeba Jurský park nebo Godzilla. V polovině října se zde ale neproháněli filmaři ani obří ještěři, ale drony. Právě na ostrově Oahu se totiž ve dnech 17.–22. října konaly závody Světového šampionátu v závodech dronů. Zúčastnilo se jich přes 200 pilotů dronů z celého světa, kteří se zde utkali v boji o 100 000 dolarů. Jak takové závody vypadají?

Závodníci létajícího drona řídí pomocí dálkového ovládání, sledují jeho pohyb zvláštními brýlemi. Musí provést co nejrychleji drona tratí, která je vytyčená 13 kruhy, jimiž dron musí proletět, a třemi branami ve tvaru písmene H.

Mezi soutěžícími v tomto novém, napůl sportovním a napůl technickém oboru byl i mladý Čech, devatenáctiletý Jakub Toman. Na Havaj se kvalifikoval z mistrovství České republiky a skončil ve druhé desítce závodníků.

Podívejte se na rozhovor s ním:

Na Havaji soutěžili nejlepší piloti dronů světa, uspěl i 19letý Čech (zdroj: ČT24)