Granátové jablko na Botticelliho obrazu kopíruje anatomii srdce

Italský renesanční malíř Sandro Botticelli zachytil na jednom ze svých obrazů v granátovém jablku anatomii srdce. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnil tým pod vedením chirurga a odborníka na lékařství v umění Davida Lazzeriho v časopise věnovaném kardiovaskulární a hrudní chirurgii.

Granátové jablko drží v ruce dítě na obraze madony se šesti anděly (Madonna della melagrana), který visí ve florentské galerii Uffizi. Botticelliho podle badatelů inspiroval další renesanční génius Leonardo da Vinci, který se lidskou anatomií zabýval. 

Obraz vznikl kolem roku 1485. Granátové jablko, které dítě drží, symbolizuje Kristovo utrpení.  Oproti dřívějším Botticelliho dílům působí postavy neživotně a strnule. Autor obraz, který má kruhový tvar, namaloval temperou na dřevo. 

Botticelliho granátové jablko
Zdroj: Botticelliho granátové jablko

Sandro Botticelli je jednou z klíčových postav florentské renesance. Jeho umění z něj udělalo ikonu zlatého věku vlády šlechtického rodu Medicejských.

Mezi jeho nejslavnější díla patří Zrození Venuše, Klanění tří králů nebo Primavera (Jaro), na němž Botticelli zachytil louku se stromy, na které je devět postav z antické mytologie.  V tomto obraze autor podle Lazzeriho namaloval ve stromoví nad postavou ve středu kompozice pro změnu plíce.

Primavera
Zdroj: Wikimedia Commmons/Sandro Botticelli