Za SMS vyzývající k pomstě může Írán, tvrdí švédské úřady

Švédské úřady v úterý obvinily Írán z toho, že se loni naboural do sítě jednoho ze švédských operátorů a rozeslal tisíce SMS, které vyzývaly k pomstě znesvěcovatelům koránu. Informuje o tom list Dagens Nyheter, který připomíná, že se íránský hackerský útok odehrál v době rozsáhlých protestů poté, co několik aktivistů ve Stockholmu poničilo či zapálilo korán, tedy posvátnou knihu muslimů. Následně došlo k několika demonstracím v arabských zemích.

Státní zastupitelství ve Stockholmu uvedlo, že v létě 2023 bylo odesláno kolem patnácti tisíc textových zpráv, které volaly po pomstě za spálení koránu a měly „vyvolat rozkol ve švédské společnosti“.

„Ti, kdo urazili korán, musí za své činy zaplatit. Nabízíme vám, že vám pošleme fotografie těchto démonů,“ stálo mimo jiné v SMS, kterou si řada Švédů přečetla ráno 1. srpna 2023. Některé ze zpráv rozeslaných v noci byly ve švédštině a některé v angličtině. Brzy se o záležitosti dozvěděla média.

Podle státního zastupitelství byla věc mnoha Švédům „opravdu nepříjemná“, protože to vnímali, jako by se jim někdo „vkradl do domu“. Vyšetřovatelé spolu se zpravodajskými službami došli k tomu, že za nabouráním sítě operátora stál Írán, respektive íránské revoluční gardy. Teherán se zatím k obvinění nevyjádřil.

V reakci na poškození výtisků koránu ve Švédsku se uskutečnily demonstrace v řadě muslimských zemí, v Bagdádu dokonce protestující vtrhli do švédského velvyslanectví a zapálili ho. Švédsko po incidentech zvýšilo výstrahu před nebezpečím terorismu na druhý nejvyšší stupeň a varovalo před nárůstem rizik pro Švédy doma i v zahraničí.