Desítky Iráčanů vtrhly na švédské velvyslanectví, protestovaly kvůli spálení koránu

Desítky Iráčanů vtrhly ve čtvrtek krátce na švédské velvyslanectví v Bagdádu na protest proti spálení koránu před mešitou ve Stockholmu. Irácký bezpečnostní představitel podle agentury AP uvedl, že ambasáda byla po průniku demonstrantů do budovy evakuována. Středeční spálení koránu kritizovala řada muslimských zemí a znepokojení vyjádřily i Spojené státy. Washington ale zároveň uvedl, že povolení demonstrace ze strany švédských úřadů podporuje svobodu slova a neznamená souhlas s tímto činem.

K demonstraci před švédským velvyslanectvím v Bagdádu vyzval své stoupence ve čtvrtek na Twitteru vlivný irácký duchovní Muktada Sadr. Chtěl, aby mimo jiné žádali vypovězení švédské velvyslankyně ze země. Apeloval také na uspořádání další protestní akce před velvyslanectvím během pátku. 

Pálili i duhové vlajky

Demonstranti při průniku do budovy ambasády drželi v rukou Sadrovy podobizny a vlajky jeho milice zvané Mírové brigády. Někteří z demonstrantů rovněž pálili duhové vlajky, které jsou symbolem komunity LGBT+.

Před největší mešitou ve Stockholmu uprchlík z Iráku Salwan Momika ve středu pošlapal a spálil několik stránek koránu. Švédská policie jeho protest povolila s poukazem na svobodu slova, následně ale zahájila stíhání muže pro podněcování k nenávisti. 

Irácký bezpečnostní činitel podle agentury AP řekl, že demonstrantem ve Stockholmu byl irácký křesťan. Irácké ministerstvo zahraničí v prohlášení uvedlo, že si předvolalo švédskou velvyslankyni a vyzvalo švédskou vládu, aby podnikla „nutná opatření a zastavila opakované urážky koránu“. Ministerstvo rovněž vyzvalo Švédsko k vydání muže, který spálil korán, ke stíhání do Iráku.

Ve čtvrtek Momika prohlásil, že svůj čin do deseti dnů zopakuje. „Do deseti dnů spálím před iráckou ambasádou ve Stockholmu iráckou vlajku a korán,“ řekl švédskému deníku Expressen 37letý Iráčan. Podotkl přitom, že si je vědom možných dopadů svých činů a že už dostal „tisíce výhrůžek smrtí“.

Spojené státy jsou zneklidněny

Spojené státy vyjádřily v souvislosti s incidentem hluboké znepokojení. Podle Washingtonu Momikův čin „vytvořil atmosféru strachu, která bude muslimům a příslušníkům jiných náboženských menšin bránit ve svobodném uplatňování jejich práva na svobodu vyznání“ ve Švédsku.

Schválení demonstrace ze strany švédských úřadů mluvčí americké diplomacie Matthew Miller nekritizoval. „Vydání povolení k tomuto protestu podporuje svobodu projevu a nepředstavuje podporu protestní akce,“ řekl Miller.