Vůdce gabonských pučistů generál Nguema se stal prezidentem země. Vojáci upevňují své postavení

Dočasným prezidentem Gabonu se v pondělí z rozhodnutí tamního ústavního soudu stal generál Brice Oligui Nguema, vůdce vojenské junty, která minulý týden po volbách sesadila prezidenta Aliho Bonga. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž jde o další krok, který má upevnit moc vojáků v zemi. Hospodářské společenství středoafrických států (ECCAS) se v pondělí v reakci na převrat rozhodlo pozastavit členství Gabonu v alianci.

Nguema v pondělí po svém jmenování uvedl, že občané Gabonu by měli dostat příležitost přijmout v referendu novou ústavu země. Současně vyzval ke schválení nového volebního a trestního zákona.

V projevu Nguema navrhl opatření, která mají upřednostnit místní banky a podniky pro hospodářský rozvoj. Řekl také, že političtí exulanti budou přijati zpět a političtí vězni propuštěni.

Ceremoniál přenášela gabonská státní televize. Obecenstvo složené z vojenských důstojníků i úředníků Nguemovi tleskalo vestoje při jeho příchodu i po jmenování prezidentem. Televize také odvysílala záběry slavícího davu a tanků odpalujících salvy do moře. 

V pondělí by měli o své reakci na převrat osobně jednat čelní představitelé zemí sdružených v Hospodářském společenství středoafrických států (ECOWAS). Junta v Gabonu se zatím nevyjádřila, jak dlouho předpokládá, že setrvá u moci. V pátek Nguema řekl, že vojáci budou postupovat „rychle a na jistotu“, ale upozornil, že uspěchaný postup by mohl vést k nedůvěryhodným volbám.

Převrat, který v této členské zemi OPEC ukončil 56 let trvající vládu rodiny Bongových, přijali s nadšením obyvatelé v ulicích hlavního města Libreville, v zahraničí se však setkal s odsouzením. Vyvolal obavy z dalšího šíření převratů v celém regionu, které by vymazaly demokratický pokrok dosažený v oblasti v posledních dvou desetiletích, a znepokojil mezinárodní mocnosti, které tam mají strategické zájmy.

Hospodářské společenství středoafrických států se rozhodlo pozastavit členství Gabonu v reakci na převrat. Po pondělním jednání čelných představitelů zemí sdružených v ECCAS to oznámil prezident Rovníkové Guineje Teodoro Obiang Nguema Mbasogo. Uvedl, že Gabon představuje hrozbu pro bezpečnost a stabilitu ostatních.

Důstojníci pod vedením generála Nguemy se chopili moci minulou středu jen několik minut po oficiálním vyhlášení voleb, v nichž Bongo podle volební komise obhájil třetí prezidentský mandát. Vojáci prohlásili výsledek voleb za neplatný a nedůvěryhodný a prezidenta umístili do domácího vězení. Jde o osmý vojenský puč ve střední a západní Africe za poslední tři roky.