Venezuela před prezidentskými volbami hostí ruské vojáky, komunikuje i s USA

Horizont ČT24: Venezuela před prezidentskými volbami (zdroj: ČT24)

Snaha obnovit přímý dialog se Spojenými státy na straně jedné a ruské lodě kotvící v přístavu nedaleko Caracasu na straně druhé. Venezuela a její autoritářský prezident se připravují na volby, které proběhnou na konci července. Prezident Nicolás Maduro, který se uchází o třetí zvolení, ale vítězství nemá jisté. Nemalé šance dávají průzkumy lídrovi opozice. Tu ale venezuelský režim dosud vždy dokázal potlačit.

Ruští a venezuelští námořníci se procházejí historickými uličkami přístavu La Guaira. Od úterka kotví ve vstupní bráně do Venezuely lodě ruské Severní flotily. „Tyto bratrské lodě Ruské federace se na své cestě po Karibském moři zastavily v našem státě,“ prohlásil venezuelský viceadmirál Edward Centeno Mass.

Ruská plavidla nejprve zamířila v půlce června na Kubu. Od amerického pobřeží je dělilo asi tři sta kilometrů. Přítomná byla i jaderná ponorka Kazaň. Podle USA bez jaderných zbraní. V době sílícího napětí mezi Moskvou a Washingtonem kvůli rusko-ukrajinské válce uspořádala východoevropská flotila v Karibiku vojenské cvičení.

„Vojenská cvičení jsou běžnou praxí. V různých regionech světa. Je to také běžná praxe pro státy, které jsou velkými námořními velmocemi, jakou je Ruská federace,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Do Venezuely měly doplout už jen fregata Admirál Gorškov a tanker Akademik Pašin.

„Rusko ani Venezuela už dnes tolik spojenců nemají, takže se vám každý spojenec hodí,“ řekl v pořadu Horizont ČT24 politolog Jaroslav Bílek. Podotknul, že se jedná spíš o „deklarativní“ svazek, který se v menší míře „přetavuje do praktických kroků“. 

Venezuelské volby

Jihoamerickou zemi čekají na konci července prezidentské volby. Blízký spojenec Moskvy prezident Maduro se uchází o třetí mandát. Dosud se mu podařilo opozici potlačit. Na začátku týdne oznámil, že jeho země obnovuje dialog s úhlavním nepřítelem – Spojenými státy.

„Dva měsíce mi chodí od americké vlády návrhy na obnovení přímého dialogu. Po dvou měsících uvažování jsem návrh přijal,“ přiblížil Maduro. Slibuje si od toho zrušení sankcí na ropný průmysl. To by alespoň částečně mohlo pomoct ekonomice zbídačené země.

Washington obnovil sankce v dubnu, když Madurův režim nepovolil hlavní tváři opozice Maríi Corině Machadové ve volbách kandidovat. Nahradil ji bývalý diplomat Edmundo González. Podle průzkumů má šanci autoritářského prezidenta porazit.

„Pouze když budeme jednotní a organizovaní, překonáme překážky, tak jak se nám to dařilo doteď,“ míní kandidát na venezuelského prezidenta Edmundo González.

Migrace

Pokud se González nestane novým prezidentem, plánuje podle květnového průzkumu ze země odejít hned po volbách až 16 procent lidí. Vítězství opozice je i v zájmu Spojených států, které minulý rok zaznamenaly rekordní počet venezuelských migrantů. Více než dvojnásobek oproti roku 2022.

Na povolení pro vstup proto čeká ve venezuelském městě Maracaibu i Daniel Briseño. Emigrovat plánuje se svou matkou. „Měli bychom odejít před listopadem, kdy se volby uskuteční také ve Spojených státech,“ zdůraznil Briseño.

Kvůli nefungující ekonomice, násilí a nedostatku potravin i léků už odešla do USA rodina jeho bratra. I na takové osudy se zaměřuje kampaň opozice. Slibuje, že zpět do vlasti přivede na osm milionů emigrantů.