Ve čtvrtek by měl padnout rozsudek nad čtyřmi obžalovanými za sestřelení letu MH17

Horizont ČT24: Bellingcat vyšetřoval sestřelení letu MH17 (zdroj: ČT24)

Nizozemsko spolu s Austrálií letos zahájilo právní kroky vůči Moskvě. Podle tamních vlád je ruský stát zodpovědný za sestřelení malajsijského civilního letadla MH17 nad východní Ukrajinou v roce 2014. Rodiny 298 obětí očekávají čtvrtek, kdy v Amsterdamu padne rozsudek nad čtyřmi obviněnými. Na sběru důkazů se výraznou mírou podíleli lidé z investigativního serveru Bellingcat.

Obžalovaní jsou tři Rusové a jeden Ukrajinec ruské národnosti. Všichni jsou souzeni v nepřítomnosti. V případě odsouzení jim hrozí až doživotní vězení.

Letadlo malajsijských aerolinek na lince MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpuru podle obžaloby sestřelila raketa odpálená z území ovládaného Ruskem koordinovanými silami v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny. Všech 298 cestujících a členů posádky přišlo o život. Většinu obětí tvořili Nizozemci, proto se proces koná právě v Nizozemsku v přísně střežené síni na mezinárodním letišti Schiphol u Amsterdamu.

Po několika letech shromažďování důkazů dospěl v květnu 2018 tým mezinárodních vyšetřovatelů k závěru, že letadlo Boeing 777 zasáhla raketa Buk vystřelená z mobilního odpalovacího zařízení, které patřilo 53. brigádě ruské protivzdušné obrany s posádkou v Kursku. Raketa byla odpálena z prostoru kontrolovaného Ruskem koordinovanými silami. 

Obvinění na záznamech odposlechů přehraných před soudem mluvili o raketě jako o „našem Buku“ a slavili úspěšný zásah. Teď jeho používání popírají.

Server Bellingcat byl rychlejší než vyšetřovatelé

Důkazy, které soudu žaloba předložila, nejprve nesbírali a nepředkládali tradiční vyšetřovatelé, ale mezinárodní tým novinářů. Pomocí fotografií na sociálních sítích a satelitních snímků lidé z webového portálu Bellingcat vystopovali cestu konkrétního raketového systému ze západního Ruska do Doněcké oblasti a zpět.

„Lidé si na různých místech v různých chvílích pořizují fotky, s jejich pomocí můžete zrekonstruovat, co se na místě opravdu dělo,“ uvedl šéf projektu Bellingcat Eliot Higgins.

Obhajoba považuje řadu důkazů za nedůvěryhodné a požádala o jejich vyřazení. Žalobci přesto zůstávají přesvědčeni, že získali dost podkladů pro to, aby čtveřice dostala doživotní tresty. Pro rodiny obětí je přitom naplnění spravedlnosti prvním krokem. Hlavně si přejí, aby viníci přijali za čin zodpovědnost.

„Doufám, že paralelně s prací Bellingcatu probíhalo vyšetřování, které se pouze shodlo na závěrech předložených soudu. To je velmi dobrý výsledek pro novináře i vyšetřovatele,“ uvedla novinářka Pavla Holcová a připomněla, že klasické vyšetřování pracuje s jinými materiály, než jsou snímky na sociálních sítích, které by nejspíš neobstály před mezinárodním soudem.

Práce Eliota Higginse a jeho týmu podle ní přispěla k popularizaci využití otevřených zdrojů, kdy novináři dokážou pomocí sociálních sítí zrekonstruovat, co se stalo.

Bellingcat při sběru informací začíná tím, že ověřuje dostupné informace, datum a kontroluje, jestli objekty na fotografiích mohou v daný den vrhat příslušně dlouhý stín, popisuje Holcová práci investigativního serveru.