TÉMA

Nepřítomnost

Po osmnácti letech na útěku dostal muž obžalovaný z podvodů devět let vězení

Devítiletý trest vězení za trestné činy, které páchal v devadesátých letech a na počátku století, vyměřil soud Pavlu Vorlickému. Dopustil se podvodů a způsobil škodu ve výši téměř 90 milionů korun. Krajský soud v Brně se k případu vrátil poté, co policie muže, který byl dlouho na útěku, dopadla. Obžalovaný se plně doznal.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 15:31|

Na interpelace odpovídali jen tři ministři. Dopoledne sněmovna podpořila brannou novelu i dvě procenta HDP na obranu

Poslanci interpelovali členy vlády. Většinou však nedostali odpověď, mnoho ministrů se ze čtvrtečního jednání sněmovny omluvilo. Přítomen nebyl ani premiér Petr Fiala (ODS). Před ústními interpelacemi sněmovna v úvodním kole podpořila vládní novelu, podle které by mohli lidé získat další možnost, jak se zapojit do obrany Česka. Prvním čtením prošel také zákonný závazek ke každoročnímu vynakládání dvou procent hrubého domácího produktu na obranu.
9. 2. 2023Aktualizováno9. 2. 2023, 19:12|

Let MH17 v roce 2014 sestřelila raketa ruské výroby, rozhodl nizozemský tribunál a odsoudil na doživotí tři obžalované

Dopravní letadlo společnosti Malaysia Airlines bylo v létě 2014 sestřeleno raketou ruské výroby odpálenou z pole na separatisty ovládaném východu Ukrajiny, který v té době kontrovalo Rusko. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek potvrdil soud v nizozemském Haagu. Soud v nepřítomnosti odsoudil na doživotí dva Rusy a jednoho ukrajinského občana za vraždu všech 298 cestujících a členů posádky. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj verdikt uvítal, Rusko rozhodnutí označilo za politickou objednávku.
17. 11. 2022Aktualizováno17. 11. 2022, 20:44|

Ve čtvrtek by měl padnout rozsudek nad čtyřmi obžalovanými za sestřelení letu MH17

Nizozemsko spolu s Austrálií letos zahájilo právní kroky vůči Moskvě. Podle tamních vlád je ruský stát zodpovědný za sestřelení malajsijského civilního letadla MH17 nad východní Ukrajinou v roce 2014. Rodiny 298 obětí očekávají čtvrtek, kdy v Amsterdamu padne rozsudek nad čtyřmi obviněnými. Na sběru důkazů se výraznou mírou podíleli lidé z investigativního serveru Bellingcat.
15. 11. 2022|