Varšavský primátor mobilizuje příznivce opozice, Kaczyński varuje před morální krizí

Události: Varšavský primátor shromáždil pro kandidaturu přes jeden a půl milionu podpisů (zdroj: ČT24)

Jediným novým kandidátem na polského prezidenta je varšavský primátor Rafal Trzaskowski. Zástupce opoziční Občanské koalice už odevzdal volební komisi potřebné podpisy. Průzkumy mu ve volbách na konci června věští postup do druhého kola spolu s favoritem Andrzejem Dudou, který mandát obhajuje za vládnoucí Právo a spravedlnost (PiS).

Trzaskowski potřeboval ke kandidatuře sto tisíc podpisů, dokázal jich ale sesbírat 1,6 milionu, a to za necelý týden. Když v sídle volební komise odevzdával krabice s podpisovými archy, řekl, že i když se mu vládnoucí politici „snažili házet klacky pod nohy, uvolnili nevídanou energii a vlnu podpory“.

Jeho štáb proměnil nevýhodu ve výhodu: akce „Podpis pro Rafala“ ukázala, že se Trzaskowského příznivci dokážou zmobilizovat. „Projevil se efekt sněhové koule. Přicházejí k němu voliči, protože mají pocit, že by mohl současnou hlavu státu porazit,“ uvedl zpravodaj ČT v Polsku Lukáš Mathé.

Trzaskowski ve volbách na poslední chvíli nahradil svou stranickou kolegyni Malgorzatu Kidawovou-Blońskou. Opakuje, že bude stát při těch nejslabších, a hlásí se k nové solidaritě. „Vyplatí se hlasovat pro změnu. Pro silného prezidenta, který se bude vládě dívat na ruce, pro jednotné Polsko,“ hlásí.

Andrzej Duda během kampaně
Zdroj: Patryk Ogorzalek/Reuters

Jeho hlavní soupeř a největší favorit voleb Andrzej Duda zase slibuje statisíce nových pracovních míst a další podporu plošným přídavkům na děti nebo zvyšování důchodů. „Chci vyhrát prezidentské volby, chci stavět mosty a nepřít se. Chci stavět silnice, chci realizovat velké investice,“ slibuje současný prezident.

Kromě cest po regionech ve svém Dudabusu se v kampani často ukazuje s premiérem a zdůrazňuje, co přinesla jejich spolupráce.

Kaczyński varuje před těžkou krizí

Pro vládnoucí stranu Právo a spravedlnost je nesmírně důležité, aby Duda post obhájil a strana, která je u moci od roku 2015, mohla dále prosazovat svůj konzervativní program. V posledních letech ovládla klíčové instituce v zemi a zejména v justici zavedla kontroverzní reformy, které ostře kritizuje Evropská komise.

Jaroslaw Kaczyński, šéf PiS a neoficiálně nejmocnější politik v Polsku, se už dopisem obrátil na své spolustraníky a varoval je, že Trzaskowského vítězství by znamenalo „těžkou politickou, společenskou a morální krizi“.

„(Kaczyński) takto komunikuje vždy, když se domnívá, že situace je kritická. Že je třeba mluvit se známými a sousedy a získat tak další voliče,“ komentuje politoložka Varšavské univerzity Ewa Marciniaková.

Podle nejnovějšího průzkumu institutu CBOS by současného prezidenta Dudu podpořilo 49 procent lidí, Trzaskowského 16 procent. Třetí pozici by obsadil nezávislý kandidát Szymon Holownia s 11 procenty.

Pokud žádný kandidát 28. června nezíská nadpoloviční většinu hlasů, bude se o dva týdny později konat druhé kolo hlasování. Poláci si budou moct vybrat, zda budou chtít volit prostřednictvím pošty, nebo osobně ve volební místnosti.