V čele Peru stojí třetí prezident během deseti dnů. Zemi má dovést k volbám

Po dnech politické krize má Peru nového prezidenta. Někdejší liberální poslanec Francisco Sagasti složil v úterý v parlamentu v Limě slavnostní přísahu, čímž se stal třetí hlavou tohoto jihoamerického státu za více než týden. Informovaly o tom světové agentury.

Šestasedmdesátiletý Sagasti v pondělí získal v peruánském jednokomorovém Kongresu dostatek hlasů na post předsedy. Podle peruánských zákonů se tím zároveň stal prozatímním prezidentem. Zemi by měl dovést k dubnovým volbám.

Andský stát se ocitl bez hlavy státu, když její parlament minulý týden kvůli obvinění z korupce odvolal prezidenta Martína Vizcarru a v neděli po masových protestech, při nichž zemřeli nejméně dva lidé, rezignoval Manuel Merino, který ho ve funkci nahradil.

V Peru se z korupce zpovídají všichni exprezidenti

Vizcarra se do čela země dostal před dvěma lety z pozice viceprezidenta poté, co kvůli obvinění z korupce odstoupil prezident Pedro Pablo Kuczynski. V Peru jsou kvůli korupci nyní stíháni či už odsouzeni všichni žijící exprezidenti. Vizcarru zatím vyšetřuje prokuratura kvůli přijetí úplatku v době, kdy byl guvernérem. Vizcarra obvinění odmítá.

Mocenské vakuum zasáhlo zemi v době závažné krize způsobené epidemií covidu-19. Peru patří ke státům s nejvyšší úmrtností po nákaze koronavirem na světě. Zdravotnickou krizí značně trpí i ekonomika – Mezinárodní měnový fond počítá v letoším roce s poklesem hrubého domácího produktu země o 13,9 procenta.