Turci zastřelili devět běženců na hranicích se Sýrií

Turečtí pohraničníci zastřelili u hranic se Sýrií devět Syřanů, kteří chtěli ilegálně přejít do Turecka. Uvádí to agentura DPA s odvoláním na syrskou organizaci pro lidská práva. Na turecko-syrských hranicích se už několik týdnů tísní desítky tisíc uprchlíků.

Ankara své hranice se Sýrií zavřela začátkem února, když počet běženců proudících do Turecka kvůli ofenzivě v syrském městě Halab výrazně vzrostl. Podle aktuální zprávy DPA Turecko pouští do země jen těžce zraněné. „Současná situace vyžaduje urgentní mezinárodní zásah. Svět nás opustil,“ řekl tento týden stanici Al-Džazíra aktivista abú Muhammad.

Podle syrských aktivistů zasáhli turečtí pohraničníci proti devíti Syřanům, kteří chtěli překročit hranice do Turecka, a zastřelili je. Dalších nejméně deset Syřanů bylo v pátek večer zraněno. K podobným incidentům na hranicích mělo v předchozím měsíci dojít ve více případech, uvádí DPA s odkazem na organizaci Amnesty International.

Turecko chce zbudovat uprchlickou vesnici v Sýrii

Turecký prezident ještě před zprávami o střelbě na hranicích oznámil záměr vybudovat vesnici na severu Sýrie. Podle agentury Anadolu se již dohodl se Spojenými státy na jejím umístění, další podrobnosti však nesdělil. „Diskutovali jsme o tom s americkým prezidentem Barackem Obamou a určili jsme už i místo, ale projekt ještě není hotov,“ prohlásil Erdogan. Turecko zatím ubytovává běžence na svém území v uprchlických táborech, nyní poprvé navrhlo vybudovat pro ně od základu celou vesnici.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zdroj: Umit Bektas/Reuters

Zástupci Evropské unie se s představiteli Turecka setkají na pondělním summitu v Bruselu. Jedním z klíčových bodů vrcholné schůzky bude migrační krize a její řešení. EU chce rychle dosáhnout výrazného snížení počtů migrantů, kteří z Turecka stále připlouvají na řecké ostrovy, odkud pokračují dál do Evropy.

Více peněz pro Turecko

EU zatím přislíbila Turecku poskytnout v letech 2016 a 2017 na pomoc se zvládáním uprchlické krize tři miliardy eur (asi 81 miliard korun). Podle eurokomisaře pro digitální ekonomiku a společnost Günthera Oettingera by však měla EU začít vyčleňovat další finanční pomoc pro Turecko.

Účet se může rychle vyšplhat až na šest či sedm miliard eur ročně.
Günther Oettinger
eurokomisaře pro digitální ekonomiku a společnost

„Evropa by měla Turecku nabídnout výhled finanční podpory za rok 2017,“ řekl Oettinger v rozhovoru s německým magazínem Der Spiegel. „Převzetím úplných nákladů za služby, které Turecko poskytuje v podobě ubytování a péče o běžence, se může účet rychle vyšplhat až na šest či sedm miliard eur ročně (až 189 miliard korun),“ dodal eurokomisař.

Oettinger není jediný, kdo mluví o přípravě dalšího unijního financování uprchlické krize. Rakouský kancléř Werner Faymann navrhl, aby EU vytvořila zvláštní fond pro krytí dodatečných nákladů. „Uprchlická krize si žádá společná evropská řešení,“ řekl Faymann. „Proto navrhuji fond, do kterého by každý člen EU platil, bylo by to podobné jako bankovní záchranný fond. Peníze by se využily na úhradu nákladů spojených s žadateli o azyl,“ dodal Faymann.

Kvůli pětileté občanské válce v Sýrii už Turci přijali na 2,7 milionu uprchlíků. Přes milion dalších běženců přes Turecko přešlo do Evropské unie.