Tonga má nového krále

Nuku'alofa - Slavnostní korunovací nového krále Tonga vyvrcholily několikadenní oslavy a tradiční obřady na tomto tichomořském souostroví. Šedesátiletý George Tupou V. nastoupil na trůn po smrti svého otce, jenž zemřel v 88 letech předloni na podzim. Již před korunovací nový král přislíbil, že část svých pravomocí a řízení běžných státních záležitostí předá předsedovi vlády.

Korunovace se uskutečnila v kostele Centenary Church. Král seděl při obřadu na 2,5 metru vysokém pozlaceném trůnu a arcibiskup Polynésie Jabez Bryce vložil na jeho hlavu mohutnou zlatou korunu.

Ceremoniálu, který byl provázen vyzváněním všech zvonů ve městě a 21 dělostřeleckými salvami, bylo přítomno přes tisíc význačných hostů, řada z nich přijela ze zahraničí. Mezi hosty byli například japonský korunní princ Naruhito, thajská princezna Macha Čakrí Sirindchorn, vévoda a vévodkyně z Gloucesteru, kteří zastupovali britskou panovnici Alžbětu II., a prezidenti a premiéři tichomořských států.

Obřady královy korunovace vyšly na více než 2,5 milionu dolarů (téměř 38,5 milionu Kč), téměř půl milionu dolarů stála jen garderoba pro královský pár. Vláda tato vydání obhajovala s tím, že turisté, kteří se na oslavy sjeli, to bohatě vynahradí. Oslavy však dneškem nekončí. Král příští týden objede pět skupin tonžských ostrovů, kde se připojí k veselicím, zpěvům a tancům svých poddaných.

George Tupou V. je 23. příslušníkem dynastie, která tomuto souostroví vládne už od 17. století. Jeho otec Tupou IV. byl na trůně 41 let, patřil k nejdéle sloužícím panovníkům na světě a mimo jiné získal například titul nejtěžšího monarchy na světě - svého času vážil 209,5 kilogramu.

Tonžské království je jednou z nejmenších a nejchudších zemí na světě, rozkládá se na 172 ostrovech v jihozápadní části Tichého oceánu mezi Novým Zélandem a Havají. Má 104 tisíc obyvatel, kteří trvale žijí pouze na několika desítkách ostrovů.