Thajská expremiérka Šinavatrová půjde na pět let do vězení

K pěti rokům vězení byla v Thajsku odsouzena bývalá tamní premiérka Jinglak Šinavatrová. Byla usvědčena z nedbalosti při zavádění kontroverzních vládních dotací pro pěstitele rýže, napsala agentura DPA. Šinavatrová se k soudu nedostavila. Podle zdrojů z expremiérčiny politické strany uprchla již dříve do ciziny.

Vláda Šinavatrové od farmářů nakupovala úrodu za vyšší než tržní cenu a připravila tím státní pokladnu o 600 miliard bátů (400 miliard Kč). Podle kritiků po programu, který expremiérce zajistil popularitu na venkově, zbyly státu ve skladech hromady neprodané rýže.

Stoupenci bývalé premiérky považují proces s ní za spiknutí tradičních elit, mezi něž patří armáda i soudy. Šinavatrová obvinění, za které jí hrozilo až desetileté vězení, opakovaně odmítla a označila je za politicky motivované.

Rozsudek měl být vynesen již 25. srpna, Šinavatrová ale tehdy k soudu nepřišla. Padesátiletá politička neúčast zdůvodnila zdravotními problémy. Zdroje z jejího okolí ale později uvedly, že Šinavatrová uprchla do Dubaje.

Junta chce údajně omezit vliv bývalé premiérky a její rodiny

Stoupenci Šinavatrové jsou přesvědčeni, že thajská vojenská junta chtěla procesem oslabit vliv bývalé ministerské předsedkyně a její rodiny. Bratr političky, někdejší premiér Tchaksin Šinavatra byl svržen vojenským převratem v roce 2006 a žije v exilu.

Šinavatrová musela odstoupit z funkce v květnu 2014 po bouřlivých nepokojích, když ji ústavní soud shledal vinnou ze zneužití moci. Necelé dva týdny po její rezignaci se moci chopila armáda, prý kvůli znovunastolení pořádku. 

  • Rod Šinavatrů zůstává velmi populární mezi thajským venkovským obyvatelstvem, ale má četné nepřátele ve městech a mezi příslušníky střední třídy, kteří Šinavatry viní z korupce. Politické strany napojené na miliardáře Tchaksina Šinavatru vítězí v thajských parlamentních volbách od roku 2001.