Slováci si zvolili a my to musíme respektovat, míní Havlíček. Vystrčilovi dělají starosti předvolební dezinformace

Události, komentáře: Robert Fico pověřen sestavením vlády (zdroj: ČT24)

„Je zjevné, že lidé chtěli určitou míru stability, možná lepší ekonomické podmínky, že chtěli někoho čitelného a někoho, kdo hájí zájmy slovenských občanů,“ okomentoval v Událostech, komentářích místopředseda poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO) vítězství strany Smer–⁠SD ve víkendových volbách na Slovensku. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) uvedl, že Robertu Ficovi k vítězství neblahopřál, protože nesouhlasí s jeho názory.

„Já jsem řekl, že je potřeba respektovat výsledek demokratických a svobodných voleb a že to je první fáze každých voleb. Druhá fáze je potom povolební vyjednávání, uvidíme, jak to dopadne,“ řekl Vystrčil. Dodal, že gratulovat vítězi by mu přišlo pokrytecké, pokud mu úspěch nepřál.

Havlíček řekl, že směřování strany nesoudí ani tak z předvolební rétoriky jejích lídrů, jako z jejího programu, který je podle něj proevropský a prozápadní. Vítá ale, že vůči nadnárodním organizacím nechce být Smer „servilní“.

„Já mám obavu z toho, že evidentně dezinformace a různé typy spekulací hrály významnou roli v rozhodování voličů na Slovensku,“ řekl Vystrčil a zmínil, že se obává, že podobně se s nepravdivými informacemi nedokáže vyrovnat ani Česko, což nahrává populistům.

K zásadní úvaze pro politiky podle něj je, jestli do povolebního dění zasahovat a varovat před podobným vývojem, nebo jestli rovnou vstoupit do hry a snažit se dezinformace vyvracet, což by podle něj bylo lepší.

Havlíček řekl, že věří, že se vztahy po tvrdých vyjádřeních českých politiků zase vylepší. Není podle něj v pořádku, že představitelé státu uráží slovenské občany a jejich volbu. Zmínil vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který prý řekl, že „obavy lidí, kteří žijí na periferii zájmu, nemusí mít reálný základ,“ což podle Havlíčka uráží volbu sociálně slabších.

Fico jako sociální demokrat

„Fico představuje konzervativní sociálně-demokratický blok,“ řekl v Interview ČT24 bývalý premiér Vladimír Špidla (SOCDEM). „S nadsázkou je zajímavé, že vyhrála sociální demokracie ve všech podobách. V podobě národně-konzervativní, v podobě Hlasu, čili takové standardní, a v podobě liberálně-levicového Progresivného Slovenska,“ řekl.

Dodal, že Ficovo přesvědčení má podle něj trochu moc blízko k pravici, přesto ale je sociální demokrat. Znovu zdůraznil jeho konzervatismus, díky kterému pravděpodobně za jeho vlády nelze čekat velké reformy.

Srovnávání Smeru s komunisty se Špidla brání, strana je podle něj spíše národně-socialistická. Strana má sice bojovnou rétoriku, ale chybí jí skutečné prvky komunismu. „Kulturně jsou velmi konzervativní, komunisté musí být avantgardní,“ myslí si.

Interview ČT24 – Vladimír Špidla (2. 10. 2023) (zdroj: ČT24)

Bývalý slovenský velvyslanec Peter Weiss, který byl hostem pořadu Devadesátka ČT24, souhlasí, že se politika Smeru posunula konzervativnějším směrem. Udržuje si podle něj ale i levicové body programu. Řekl, že Fico je zkušený, pragmatický a místy velmi cynický.

Expremiér Mirek Topolánek, který byl dalším hostem Devadesátky ČT24, vzpomínal na to, že když vedl českou vládu ve stejné době jako Fico tu slovenskou, měli k sobě velmi blízko a dobře se jim spolupracovalo zejména na evropské úrovni. Vždy podle něj byl velký populista, který umí vyhrávat volby. 

90’ ČT24 – Směr Slovenska po volbách (zdroj: ČT24)

Pavel: Kampaň byla místy nechutná

Kampaň před slovenskými volbami byla podle českého prezidenta Petra Pavla „místy nechutná“. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Speciál řekl, že je třeba politiku kultivovat.

Už před volbami novinářům řekl, že by Ficův návrat do čela slovenské vlády mohl vést k narušení česko-slovenských vztahů, a to kvůli jeho výrazně odlišným názorům, především v zahraniční politice.