Saakašvili po 50 dnech ukončil hladovku, jeho stav je kritický

Gruzínský exprezident Michail Saakašvili ukončil po padesáti dnech hladovku. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na informace osobního lékaře bývalé hlavy státu. V noci na sobotu nechaly gruzínské úřady převézt Saakašviliho z vězení do vojenské nemocnice. Kvůli hladovce zůstává podle lékaře jeho zdravotní stav i nadále kritický a bývalý prezident leží na jednotce intenzivní péče.

Saakašvili je ve vězení od svého návratu z exilu do vlasti na začátku října. Po zatčení zahájil protestní hladovku a začátkem listopadu se v médiích objevily zprávy o zhoršení jeho zdravotního stavu. Do vězeňské nemocnice jej zdravotníci převezli 8. listopadu a gruzínské úřady týž den uvedly, že jeho životní funkce jsou v normě.

Nicméně skupina lékařů ustavená gruzínskou veřejnou ochránkyní práv Nino Lomdžariaovou ve středu označila zdravotní stav Saakašviliho za kritický. Zároveň upozornila, že vězeňská nemocnice, v níž byl bývalý prezident léčen, nemůže uspokojit jeho zdravotní potřeby.

V pátek gruzínský ministr spravedlnosti Rati Bregadze ohlásil, že úřady nechají Saakašviliho převést do vojenské nemocnice ve městě Gori, pokud s tím bude politik souhlasit. Bregadze také řekl, že opozice využívá Saakašviliho zdravotního stavu, aby útočila na vládu.

Prozápadní Saakašvili stál v čele Gruzie v letech 2004 až 2013 a z vlasti odcestoval několik dnů před vypršením mandátu. V Gruzii byl v nepřítomnosti odsouzen ke třem letům vězení za zneužití moci v případu vraždy pracovníka gruzínské banky z roku 2006 a později také k šesti letům vězení za zneužití moci a zatajování důkazů v případu fyzického napadení gruzínského poslance z roku 2005.

Bývalý prezident čelí i dalším obviněním. V polovině listopadu s ním začal soud kvůli rozehnání opoziční demonstrace v listopadu 2007. Saakašvili obvinění odmítá a označuje je za politicky motivovaná. Na jeho podporu vyšly v posledních týdnech do ulic tisíce příznivců.