Saakašvili dostal v Gruzii další trest. Soud mu uložil šest let kvůli případu zbitého poslance

Soud v gruzínském hlavním městě Tbilisi uložil v nepřítomnosti exprezidentovi Michailu Saakašvilimu šestiletý trest vězení za zneužití pravomocí a tajení důkazů svědčících o zbití opozičního poslance. Tato provinění byla podle obžaloby spáchána v době, kdy Saakašvili v letech 2004 až 2013 vykonával funkci hlavy státu.

V jiném procesu byl Saakašvili rovněž v nepřítomnosti odsouzen už letos v lednu, a to ke třem letům odnětí svobody. Soud v Tbilisi ho tehdy uznal vinným z utajení důkazů o vraždě bankéře Sandra Girgvlianiho a z překročení pravomocí, které spočívalo v omilostnění policistů odsouzených za tento zločin spáchaný v roce 2006.

Nový odsuzující verdikt se týká případu z roku 2005. Jednalo se o brutální zbití opozičního člena parlamentu Valerije Gelašviliho. Prokuratura v tomto procesu Saakašviliho obžalovala z toho, že organizoval útoky i na jiné své politické odpůrce.

Exprezidentovi stoupenci stejně jako v lednu i tentokrát rozsudek kritizovali jako politické rozhodnutí. Pramálo je přitom o opaku přesvědčilo prohlášení soudkyně Šoreny Guntsadzeové: „Je důležité říci, že soud kategoricky vylučuje jakýkoli politický motiv tohoto verdiktu.“

Saakašvili byl zpočátku úspěšným a oblíbeným politikem, po prohrané válce s Ruskem v roce 2008 začal být ale obviňován z autoritářství. Po porážce Saakašviliho strany v parlamentních volbách v roce 2012 a vítězství oligarchy Bidziny Ivanišviliho bylo mnoho Saakašviliho spolupracovníků stíháno kvůli podezření z korupce a zneužívání pravomocí.

Saakašvili odešel do zahraničí a určitou dobu působil na Ukrajině, než se rozkmotřil s tamním prezidentem Petrem Porošenkem a byl ze země vyhoštěn. Nyní je zřejmě v Nizozemsku.