První humanitární pomoc z kyperské lodi dorazila na břeh Pásma Gazy

Události: Humanitární pomoc pro Gazu (zdroj: ČT24)

Posádka první lodi s humanitárními zásobami, která plula novým námořním koridorem z Kypru do Pásma Gazy, dokončila vykládání. V sobotu ráno o tom informovala agentura AFP. Podle charitativní organizace World Central Kitchen (WCK), která cestu zorganizovala, jde o dvě stě tun potravin. Vyplutí druhé lodi s pěti sty tunami zásob, především cukru, mouky, těstovin a mléka, se očekává ještě během soboty. Se shazováním zásob z letadel mezitím v sobotu začalo německé letectvo, informovala agentura DPA.

Gaza nemá funkční přístav, ve kterém by mohly kotvit těžké lodě, a tak posádka využívala provizorní molo a menší čluny, kterými zásoby dopravovala na břeh. Podle španělského šéfkuchaře a zakladatele WCK Josého Andrése šlo o ekvivalent zásob převezených dvanácti kamiony.

„Byla to zkouška, při níž jsme zjistili, že jsme schopni dovážet tisíce tun týdně. S dalšími zkušenostmi se zdokonalíme,“ uvedl Andrés na sociální síti X.

Kypr je od Gazy po moři vzdálený asi 370 kilometrů. Na iniciativě se kromě Kypru podílela především Evropská unie, Spojené státy a Spojené arabské emiráty, které první zásilku z větší části financovaly. Stanice al-Džazíra informovala, že k projektu se hodlá připojit také Japonsko. Stanice se odvolává na prohlášení ministryně zahraničí Jóko Kamikawaové v japonských médiích.

Civilisté trpí podvýživou

O humanitárním námořním koridoru z Kypru se začalo jednat v listopadu, Izrael tuto možnost v zásadě schválil v prosinci, ale teprve nyní se plán začal realizovat. Přispěla k tomu americká vláda, která zesílila tlak na izraelské vedení kvůli zhoršující se humanitární krizi v Pásmu Gazy, kde podle místních úřadů ovládaných teroristickou organizací Hamás zemřelo už nejméně dvacet dětí kvůli podvýživě.

Příčinou humanitární krize v Pásmu Gazy je k dnešku 162. dnem pokračující válka mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás, které Evropská unie či Spojené státy pokládají za teroristickou organizaci. Válku vyvolal útok Hamásu na jih Izraele v říjnu 2023.

Humanitární pomoc zahájilo také Německo

Potraviny začalo v sobotu shazovat z letadel nad Pásmem Gazy Německo. Humanitární operaci německého letectva dal zelenou ministr obrany Boris Pistorius už ve středu. Bundeswehr k tomuto účelu poskytl dva transportní letouny C-130 Hercules.

Každý z těchto letounů dokáže přepravit až osmnáct tun nákladu, uvádí bundeswehr na svém webu společně s dalšími technickými podrobnostmi operace. Pomoc z letounů nad Gazou už shazují také Jordánsko, Francie, USA nebo Egypt.