Progresívne Slovensko se dostalo na první příčku průzkumu pro deník Sme

Horizont ČT24: Slovenské volby (zdroj: ČT24)

Proevropské hnutí Progresívne Slovensko (PS) se podle výsledků volebního modelu, který si objednal list Sme, před sobotními parlamentními volbami poprvé těsně dostalo do čela žebříčku popularity slovenských stran. Do sněmovny by se podle tohoto zdroje dostalo devět stran či koalic, podpora hned několika z nich se ovšem pohybuje blízko pětiprocentního volebního prahu. Do předvolební kampaně promluvila zahraniční politika i otázka migrace.

Podpora nyní neparlamentního PS, jehož šéfem je místopředseda Evropského parlamentu Michal Šimečka, v modelu agentury NMS Market Research pro Sme dosáhla 19,7 procenta. Hnutí, které mimo jiné prosazuje zavedení institutu životních partnerství pro všechny páry, podle tohoto průzkumu na druhé místo odsunulo Smer-Sociálná demokracia (Směr-SD). Popularita Ficovy strany, která na rozdíl od PS odmítá pokračování vojenské pomoci bránící se Ukrajině, dosáhla 19,4 procenta.

Sme napsalo, že pokud by platila dosavadní vyjádření politiků ohledně vyloučení vzájemné spolupráce, pouze PS by na základě zmíněného volebního modelu bylo schopné vytvořit vládní koalici. Ta by musela být složena z pěti stran.

Podle agenury Focus ovšem preference Smeru-SD dosáhly 18 procent a PS 16,6 procenta. Na rozdíl od NMS Market Research sondáž agentury Focus uvádí, že do sněmovny by se nedostalo hnutí Sme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára.

Témata předvolební kampaně

Pozornost míří k posledním debatám. Ty budou řešit i budoucí zahraniční politiku země – tedy téma, které zajímá Evropu i spojence, i když obvykle bývá v pozadí voleb. „Třeba být schopný dělat kompromis, naslouchat partnerům, se kterými třeba i nesouhlasíte, tak aby výsledkem byla stabilní proevropská vláda,“ prohlásil lídr PS Michal Šimečka.

„Ne všechno, co jde z Bruselu a všechno, co jde z Washingtonu, je dobré, je spravedlivé a je správné,“ míní předseda Smer-SD Robert Fico. Liberální a konzervativní proudy dělí pohled na to, jestli dál dodávat zbraně Ukrajině, jestli ji přijímat do NATO, nebo zvyšovat výdaje na obranu. Zahraniční zpravodaj ČT Jan Šilhan upozornil, že Smer-SD chce přehodnotit smlouvu mezi USA a Slovenskem o vzájemné obranné spolupráci. 

„Na Slovensku se ve volbách rozhodne, zda se od 1. října vydáme směrem k Bělorusku, anebo zůstaneme součástí evropské rodiny,“ řekl Igor Matovič z hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

Téma nelegální migrace je zatím v kampani nejviditelnější. Provázely ji řeči o zneužití k populismu, ale i o selhání úřednické vlády. „Je nutné ihned obnovit kontroly na hranicích. Není jiná možnost,“ řekl Peter Pellegrini ze strany Hlas-Sociálná demokracia (Hlas-SD), který v minulosti dlouhá léta působil ve Smeru-SD.

Migrace spustila pokusy o parlamentní schůze, ale hlavně debatu, nakolik se inspirovat Maďarskem: v blokování hranic – nebo unijních záměrů. „Když Maďarsko získá nějakého spojence, tak skutečně můžeme mít v rámci Evropské unie i v rámci NATO velmi zásadní problém,“ domnívá se poslanec Juraj Krúpa z uskupení Sloboda a Solidarita (SaS).

Úzce s tím souvisí i budoucnost V4. Sílící rozdíly blok oslabily. Výsledek voleb může být podle politiků další zkouškou soudržnosti. O předvolební kampaň se více zajímají v zahraničí. I proto, že Slovensko teď vnímají jako politické rozcestí mezi Západem a Východem.

Výsledky předvolebních průzkumů

Ve volebním modelu NMS Market Research s odstupem na třetím místě s podporou 10,5 procenta skončila strana Hlas-SD. Téměř dvouciferné preference dosáhla koalice kolem nyní nejsilnějšího parlamentního hnutí OĽaNO expremiéra Matoviče, který dlouhodobě vystupuje proti Smeru-SD a v probíhající kampani také proti liberálním návrhům PS. Popularita tohoto uskupení nyní stoupla, a to i podle Focusu.

S podporou 8,5 procenta na pátém místě skončilo v průzkumu NMS Market Research pravicově populistické hnutí Republika, do něhož v minulosti přestoupili představitelé krajně pravicové strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko. Republika rovněž odmítá vojenskou pomoc Ukrajině a chtěla by referendum o vystoupení Slovenska z NATO.

Další čtyři strany, a to liberální SaS, neparlamentní nacionalistická Slovenská národná strana (SNS), neparlamentní Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a hnutí Sme rodina mají v modelu NMS Market Research podporu od 5,2 do 5,7 procenta.

V sondáži Focusu skončily SaS, SNS a KDH se ziskem od 5,8 do 6,5 procenta, Sme rodina s podporou pouze 4,1 procenta. Samostatně kandidující strany musejí dostat ve volbách alespoň pět procent hlasů, aby získaly křesla ve slovenské sněmovně.

NMS Market Research sbíral data do volebního modelu od 21. do 24. září a průzkumu se zúčastnilo 1411 respondentů. Focus oslovil 1017 lidí od minulého pátku do úterý. Výsledky další sondáže zveřejní veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska ve středu, kdy volební kampaň v zemi skončí.