Při explozi v domě na západě Německa bylo zraněno deset hasičů a dva policisté

Při výbuchu v panelovém domě v západoněmeckém Ratingenu nedaleko Düsseldorfu bylo zraněno deset hasičů a dva policisté. Někteří z nich bojují o život. Informoval o tom ministr vnitra Severního Porýní – Vestfálska Herbert Reul. Policie následně zadržela sedmapadesátiletého muže, jenž je spojován s výbuchem. Podle informací RTL bylo v bytě, kde byl muž zadržen, nalezeno tělo.

Podrobnosti o zadrženém mluvčí nesdělila. Podle deníku Rheinische Post byl na muže vydán zatykač. Magazín Der Spiegel uvedl, že zadržený zřejmě patřil k zastáncům spikleneckých teorií a popíračům existence pandemie covidu-19.

Cílený útok na záchranáře nelze vyloučit

Incident se stal v bytě, který obýval zmíněný muž se svou matkou. Majitelé bytů oznámili policii, že tento byt má přeplněnou poštovní schránku, což vyvolávalo obavy o jejich zdravotní stav. Nahlášen byl také možný požár v jednom z pokojů bytu. Po příjezdu hasičů a policistů ale místem otřásla exploze. Ministr vnitra Severního Porýní – Vestfálska Reul v prohlášení řekl, že ji zřejmě vyvolala mužova snaha byt zapálit.

Osoba, jejíž tělo policie v bytě nalezla, zemřela podle informací DPA už před delší dobou. Identita oznámena nebyla, podle médií se ale mohlo jednat o mužovu matku.

„Zpráva o výbuchu v Ratingenu mnou hluboce otřásla. Myslím na zraněné záchranáře, kteří bojují o život,“ uvedla německá ministryně vnitra Nancy Faeserová.

Motiv útoku zatím není znám. Německá média s odvoláním na bezpečnostní úřady uvedla, že není vyloučen cílený útok na záchranáře, což ale policie zatím nepotvrdila. Policisté provádějí na místě rozsáhlý zásah, přítomna je i zvláštní jednotka a odstřelovači. Nad objektem létal policejní vrtulník a zraněné transportovala do nemocnice záchranářská helikoptéra.