Polské oslavy Dne nezávislosti doprovázely násilnosti

Varšava - Poláci slaví tradiční Den nezávislosti, mnohými z nich považovaný za nejoblíbenější státní svátek. V posledních letech jej však provázejí násilnosti v ulicích. Ve Varšavě se na Pochodu nezávislosti sešlo hned několik desítek tisíc radikálů. Neobešlo se to bez velkých policejních manévrů a fyzických střetů. Zvláštní pozornost poutal i souboj o tzv. varšavskou Duhu, která pro polské národovce symbolizuje degenerující Evropu ovládanou sexuálními menšinami.

„Pro konzervativní pravici je Duha symbolem přílišné dominance homosexuální lobby v polském státu, médiích i v jiných vlivových strukturách. Proto se proti ní vymezujeme,“ vysvětluje Krzysztof Bosak, organizátor radikálního Pochodu nezávislosti.

Barevný varšavský oblouk stojí už dva roky. Vznikl na počest polského předsednictví v Evropské unii. Pro pravici je ale doslova červeným hadrem. Také proto už jej šestkrát podpálili a šestkrát ho dala radnice a její příznivci znovu dohromady. Navzdory protestům i dalším střetům.

Varšavská policie dnes zatkla 215 lidí, kteří se zapletli do potyček se strážci zákona. Při srážkách byli podle policie zraněni čtyři lidé, včetně dvou policistů. Výtržníci, mnozí zamaskovaní, házeli po policistech kameny, dýmovnice a dělobuchy, dlažební kostky i lavičky z autobusové zastávky. Policisté naopak v jednu chvíli použili vodní dělo a stříleli gumovými projektily do vzduchu. Obarvená voda z vodních děl usnadňovala policistům zatýkání zmáčených radikálů. Hlavní díl potyček se odehrál u fotbalového stadionu. Výtržníci byli mezi desítkami tisíc lidí, kteří se účastnili pochodu pořádaného krajní pravicí a nacionalisty.

Radikálové chtěli varšavskou Duhu zapálit i letos (zdroj: ČT24)

Liberální polská mládež naopak pořádá pod duhou veřejné akce na její podporu. Třeba líbání - jako symbol nenásilí a tolerance. „Jsou to lidé konzervativní a netoleratní. Mnozí z nich nemají daleko k homofobii a rasismu,“ povídá na adresu druhé strany Wojciech Jankowski, autor dokumentárního filmu o varšavské Duze.