PODÍVEJTE SE: Louisianu pustošila tornáda, v New Orleans poškodila centrum NASA

Nejméně šest tornád za sebou v úterý pustošilo oblast kolem New Orleans v americkém státě Louisiana. Třináct lidí utrpělo zranění, řadu dalších živel připravil o domov. Desetitisíce lidí se ocitly bez elektřiny.

Guvernér Louisiany John Edwards vyhlásil stav ohrožení. Živel způsobil škody hlavně na předměstí New Orleansu a Baton Rouge.

Sheryl McBrideová se snažila schovat ve vaně, když tornádo udeřilo v místě jejího bydliště. „Střecha se utrhla, věci začaly létat vzduchem. Prosila jsem Ježíše, aby mě ochránil. Na chvíli jsem myslela, že to je Čaroděj ze země Oz,“ prohlásila přeživší z východní části New Orleans.

BEZ KOMENTÁŘE: Tornádo pustošilo Louisianu (zdroj: ČT24)

Mezi další zasažená města patří Donaldsonville a Killian. Desítky obytných domů byly poškozeny, jiné živel doslova srovnal se zemí. Dopravu zablokovaly popadané stromy na silnicích a kvůli zpřetrhanému vedení vázla dodávka elektrického proudu.

V jednu chvíli bylo podle agentury Reuters bez elektřiny na 50 tisíc domácností. Tornáda převracela automobily i kamiony.

Policejní náčelník Michael Harrison vyzval obyvatele, aby se drželi mimo silnice a zasažené oblasti. Hlídky chodí dům od domu a hledají lidi, kteří mohli uvíznout v troskách. Do oblasti zamířil i Červený kříž.

Vichr způsobil rozsáhlé škody také v centru NASA Michoud v New Orleans. Někteří zaměstnanci vesmírné agentury prý utrpěli lehká zranění. V zařízení se staví rakety, které mají v budoucnu dopravit astronauty na asteroidy, případně na Mars.

Stát ležící na jihu USA postihla v poslední době celá řada tornád. Loni v srpnu přitom Louisiana utrpěla rozsáhlé škody při záplavách, které byly největší od hurikánu Katrina z roku 2005.