Petraeus: Odbočky al-Káidy jsou nebezpečnější než její centrála

Washington – Podle nového ředitele CIA Davida Petraeuse se zabitím Usámy bin Ládina podařilo výrazně oslabit teroristickou síť al-Káida, větší nebezpečí ale v současnosti představují její odbočky, zejména al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP). Petraeus na slyšení v americkém Kongresu také prohlásil, že nový šéf teroristické sítě Ajmán Zavahrí není tak schopný vůdce, jakým byl bin Ládin.

„Nevěřím, že bude al-Káida ještě za deset let existovat v té formě, v jaké existuje nyní. A určitě nebude existovat v té formě, v jaké tu byla před deseti lety,“ řekl ředitel amerických tajných služeb James Clapper, který Petraeuse na slyšení v Kongresu doprovázel. „Myslím si však, že nebezpečím pro nás budou takzvané odbočky al-Káidy,“ dodal.

Petraeus uvedl, že za nejnebezpečnější z těchto nových teroristických organizací považuje AQAP, která připravila i neúspěšný útok na osobní letadlo do Detroitu o Vánocích 2009. Za další nebezpečí považuje šéf CIA islamistické organizace v Somálsku, kterým se daří verbovat stovky zahraničních bojovníků. Podle Petraeuse se po smrti bin Ládina otevřela příležitost ještě víc oslabit al-Káidu pomocí útoků na její další představitele.