Pět měsíců a už druhá generální stávka. Argentinský prezident čelí mocným odborům

Horizont ČT24: Další velká zkouška pro argentinského prezidenta (zdroj: ČT24)

Argentinský prezident Javier Milei vládne sotva pět měsíců, a mocné odbory mu stihly vyhlásit už druhou generální stávku. Reagují tak na hluboké škrty ve státním rozpočtu. Milei ale tvrdí, že radikální úsporná opatření jsou nezbytná ke snížení veřejného dluhu a hlavně inflace, která je nejvyšší na světě. Meziročně dosahuje téměř tří set procent.

Prázdná nádraží, letiště, zavřené obchody i banky. Záběry připomínaly nejpřísnější období covidu-19. Do Argentiny se ale nevrátil zákeřný virus. Zemi paralyzovaly mocné odbory.

„Opatření byla úspěšná. Úspěch ale není cíl,“ řekl lídr argentinských odborů Héctor Daher.

Čtyřiadvacetihodinová stávka byla už druhou demonstrací síly argentinských odborů během teprve pětiměsíční vlády prezidenta Javiera Mileie. Během kampaně vystupoval s motorovou pilou coby příslibem razantních škrtů. A tyto sliby začal plnit od prvního dne v úřadu.

Přitom se stále těší podpoře až poloviny Argentinců, kteří naopak kritizují odbory. „Podle mě to jsou vyděrači. Využívají lidí a ty, o kterých tvrdí, že zastupují,“ řekl obyvatel Buenos Aires Marcos Rivadero.

Odbory v Argentině jsou ale úzce napojené na levicové populisty, kteří až na výjimku vládli zemi posledních dvacet let. Reprezentuje je hlavně bývalá prezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová, která si drží stále velký díl moci. Její administrativa je spolu s odbory spojována s řadou korupčních skandálů. A během éry jejích spojenců se Argentinci naučili počítat inflaci v tříciferných číslech.

Dostal šanci k razantní změně

I proto dali voliči v listopadu minulého roku šanci muži, který demonstroval razantní změnu. „Nejjednodušší by samozřejmě bylo pokračovat v tisku bankovek, jak to dělala předchozí vláda. Tak ale způsobíte inflaci, která nejvíc postihne ty nejzranitelnější,“ říká Milei.

Jiný chce být současný argentinský prezident i v neekonomické rovině. Margaret Thatcherovou neváhal označit za skvělou političku. Přestože právě za vlády Železné lady prohrála jeho země válku o Falklandy. V rozhovoru s BBC navíc připustil, že Malvíny, jak souostroví nazývají Argentinci, je v současnosti v britských rukách.