Pandemie ve světě: V Polsku eskaluje čtvrtá vlna, v Rusku zpomaluje

V Polsku vrcholí čtvrtá vlna, uvedl náměstek polského ministra zdravotnictví Waldemar Kraska. Podle premiéra Mateusze Morawieckiho čtvrtá vlna bude delší, ale s menším počtem obětí. Epidemie v Rusku, kde rychle nabývaly počty nakažených a úmrtí, začala zpomalovat. Německo hlásí rekordní počet nakažených za den – přes 65 tisíc. I v Maďarsku byl zaznamenán rekordní denní přírůstek. Slovensko vyhlásí dvoutýdenní lockdown. Světová zdravotnická organizace (WHO) apeluje na zacelení imunitní mezery v Evropě.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

V Polsku během uplynulého dne přibylo 28 380 nově potvrzených případů nákazy koronavirem a zemřelo 460 pacientů s covidem-19, uvedlo polské ministerstvo zdravotnictví. „Padl nový rekord čtvrté vlny,“ napsal v titulku zpravodajský server Onet.pl. Agentura Reuters poznamenala, že je to poprvé od dubna, co se přírůstek nových případů přehoupl přes 25 tisíc.

Polský premiér Mateusz Morawiecki v pondělí před novináři připustil, že čtvrtá vlna bude delší, ale s menším počtem obětí. Současně upozornil, že zdravotnický systém má své meze a lidi neočkované proti covidu-19 trápí těžší průběh nemoci a také častěji umírají.

„Máme rekordní přírůstek nově nakažených. Blížíme se vrcholu čtvrté vlny,“ prohlásil v rozhlase náměstek ministra zdravotnictví Waldemar Kraska. Epidemiolog Jaroslaw Drobnik odhadl, že v polovině prosince se může přírůstek nových případů pohybovat mezi 25 a 30 tisíci.

Onet.pl citoval názor lékaře, experta na viry Tomasze Dzieciontowského, podle kterého se vláda nerozhodla zpřísnit opatření proti šíření nákazy výlučně z politických důvodů. Polsko by ale podle tohoto experta mělo následovat příklad Rakouska. 

Epidemie v Rusku zpomaluje

Rusko během úterý zaznamenalo 33 558 nových případů nákazy koronavirem a 1240 úmrtí pacientů s covidem-19. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na vládní krizový štáb. O den dříve to bylo 33 996 nově nakažených a 1243 úmrtí.

„Počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem je nejnižší od 16. října,“ poznamenala agentura TASS. Rusko se od září potýkalo s výrazně zhoršenou epidemickou situací, kvůli čemuž úřady zpřísnily protikoronavirová opatření a prezident Vladimir Putin schválil na první listopadový týden celostátní mimořádné pracovní volno. Některé nejvíce zasažené ruské regiony tuto „covidovou dovolenou“ ještě prodloužily.

Zhoršení situace úřady vysvětlovaly výrazně nakažlivější variantou koronaviru, jakož i pomalým postupem očkování, souvisejícím s nedůvěrou obyvatelstva k vakcínám. Lékaři předních „covidových“ nemocnic v médiích zveřejnili otevřený dopis, ve kterém pozvali známé odpůrce očkování, včetně vůdce ruských komunistů Gennadije Zjuganova, předsedu strany Spravedlivé Rusko Sergeje Mironova či místopředsedu sněmovny Pjotra Tolstého, k návštěvě „svých“ nemocnic.

Německo hlásí rekordní nárůst

Německo zaznamenalo za poslední den 66 884 nových nákaz koronavirem, což je nejvíce od začátku pandemie. Sedmidenní incidence také poprvé přesáhla hranici 400 infekcí na 100 tisíc obyvatel. Vyplývá to z nových údajů, které zveřejnil Institut Roberta Kocha (RKI). Kvůli rozmachu nákazy od středy některé spolkové země zpřísňují restrikce. 

Na úrovni jednotlivých spolkových zemí i celého Německa se od nynějška zpřísňují některá omezení. Lidé, kteří nejsou očkovaní proti nemoci covid-19, nesmí od středy v Durynsku a Braniborsku s výjimkou nákupu potravin a léků vstupovat do obchodů a v noci ani vycházet z domova. Skončit musí také adventní trhy v těchto regionech. K podobným krokům včetně zákazu vánočních trhů přikročily již dříve Sasko s Bavorskem. 

Přesto, že Německo je v současnosti v mezivládí, má podle zpravodaje ČT Martina Jonáše budoucí vláda takzvané koalice Semafor (SPD, Zelení a FDP) už jasný směr, kterým se v boji proti pandemii bude ubírat.

„Právě jejich hlasy protlačily v minulých dnech zákon o boji s epidemickými chorobami, který má představovat jakýsi nárys budoucí strategie. Například bez platného testu, očkování či prodělání nemoci nebudou Němci moci do hromadné dopravy a vlaků. Neočkovaní zaměstnanci musejí mít na pracovišti negativní test. Jde tedy o opravdu velmi silnou motivaci nechat se očkovat,“ říká Jonáš.

„Vláda nepočítá s tím, že by vyhlásila nějakou celoněmeckou uzávěru i pro očkované – i když ten zmíněný zákon umožňuje něco takového na lokální úrovni,“ doplňuje zpravodaj.

Studio ČT24: Zpravodaj Martin Jonáš o restrikcích v Německu (zdroj: ČT24)

Maďarsko zaznamenalo rekordní přírůstek

Maďarsko během uplynulého dne zaznamenalo rekordní přírůstek 12 637 nově potvrzených případů nákazy koronavirem a 176 úmrtí v souvislosti s covidem-19. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na vládní údaje. V nemocnicích je nyní 6840 pacientů s covidem-19, včetně 664 napojených na plicní ventilaci.

Plně očkováno proti covidu-19 je více než 5,8 milionu obyvatel, více než dva miliony Maďarů dostaly i třetí posilující injekci s vakcínou, napsala agentura MTI.

Připomněla, že vláda během jara a léta s postupem očkování rušila omezení proti šíření nákazy. Ale vzhledem ke stoupajícímu počtu případů infekce během čtvrté vlny pandemie vláda koncem října povolila zaměstnavatelům vyžadovat od zaměstnanců, aby se nechali očkovat proti covidu, a od 20. listopadu se ve vnitřních prostorách opět musí nosit roušky.

Slovensko vyhlásí dvoutýdenní uzávěru

Slovenská vláda v souvislosti s nepříznivou epidemickou situací schválila celostátní uzávěru na dva týdny, řekl ministr hospodářství Richard Sulík. V době takzvaného lockdownu budou podle něj z prodejen otevřené jen obchody se základními potřebami, zaměstnavatelé budou kontrolovat covidové certifikáty zaměstnanců. Po deseti dnech vláda opatření vyhodnotí.

Slovensko poprvé za jeden den odhalilo prostřednictvím laboratorních testů přes deset tisíc infikovaných koronavirem. V úterý v pětimilionové zemi přibylo 10 315 nakažených. Přetížené nemocnice dosáhly kritické hranice 3200 hospitalizovaných s onemocněním covid-19, informovalo slovenské ministerstvo zdravotnictví.

Dosud rekordní denní přírůstek zaznamenala země minulý pátek, kdy přibylo 9171 infikovaných. V úterý pak bylo dokončeno přes 30 tisíc laboratorních testů, tedy nejvíce od první poloviny září. S pozitivním výsledkem skončila více než třetina analyzovaných vzorků.

WHO: Do jara hrozí v Evropě 700 tisíc úmrtí

V evropském regionu Světové zdravotnické organizace (WHO), který zahrnuje i části Asie, za poslední týden narostl počet nových nákaz koronavirem o jedenáct procent a v součtu 53 zemí hrozí do března dalších 700 tisíc úmrtí způsobených nemocí covid-19. WHO to uvedla ve svém nejnovějším týdenním hodnocení vývoje pandemie. Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) varovalo, že modely pro nadcházející měsíce nasvědčují velmi vysoké „zátěži“, pakliže nepřijdou restriktivní opatření v kombinaci s navyšováním proočkovanosti.

„Evropský region zůstává v pevném sevření pandemie covidu-19,“ konstatoval šéf evropské sekce WHO Hans Kluge v situaci, kdy řada evropských zemí hlásí rekordní počty nakažených. Podle WHO je daný region, do něhož jsou řazeny i Rusko a Střední Asie, jediným, kde denní počty nakažených neustále stoupají od poloviny října.

Před značnými problémy varuje i šéfka ECDC Andrea Ammonová, podle níž v EU a Evropském hospodářském prostoru (EHP) zůstává příliš mnoho obyvatel ohrožených vážným průběhem covidu-19, protože míra proočkovanosti je stále pod 70 procenty. „Musíme se naléhavě zaměřit na zacelení této imunitní mezery, nabízet posilovací dávky (vakcín) všem dospělým a obnovit nefarmaceutická opatření,“ uvedla.