NATO zažívá mozkovou smrt, prohlásil Macron. Z krize viní Turecko a Trumpa

Severoatlantická aliance se v současnosti nachází ve stavu mozkové smrti, řekl v rozhovoru pro britský týdeník The Economist Emmanuel Macron. Za hlavní příčiny považuje nový přístup Washingtonu, který má NATO za „hospodářský projekt“, a turecký vpád do Sýrie. Evropská unie se musí probudit a posílit svou obranyschopnost, zdůraznil francouzský prezident. Německá kancléřka Angela Merkelová a šéf NATO Jens Stoltenberg Macronův názor jasně odmítli. Aliance je podle nich silná.

Aliance si podle francouzského státníka musí vyjasnit své strategické cíle. „To, co právě zažíváme, je mozková smrt NATO,“ řekl Macron v rozhovoru pro The Economist. „Spojené státy svá strategická rozhodnutí se svými partnery v NATO vůbec nekoordinují,“ postěžoval si.

Turecká intervence je pro Alianci problémová, míní francouzský prezident

Členové vojenské Aliance jsou podle Macrona svědkem „agrese, kterou zahájil další člen NATO, tedy Turecko, a to v oblasti, kde jsou ve hře naše zájmy, aniž by to koordinoval“. „To, co se stalo, je pro NATO velký problém,“ zdůraznil šéf Elysejského paláce.

V souvislosti s tureckou ofenzivou podle Macrona vyvstala řada otázek včetně té kolem článku pět Severoatlantické smlouvy o kolektivní obraně.

Tento článek stanoví, že útok proti jedné nebo více zemím NATO je považován za útok proti všem členům Aliance. „Pokud se režim (syrského prezidenta) Bašára Asada rozhodne odpovědět na akce Turecka, zapojíme se?“ položil otázku francouzský prezident.

Na Trumpa není spoleh, mluvme s Ruskem, vyzval Macron

Podle Macrona se unijní země po nástupu prezidenta Donalda Trumpa k moci již nemohou plně spoléhat na Spojené státy a musí posílit vlastní obranyschopnost nezávisle na NATO. Zároveň je podle něj třeba znovu zahájit strategický dialog s Ruskem.

K jednání s Moskvou musí přitom EU přistupovat bez naivity a uvědomit si musí i to, že sbližování bude nějakou dobu trvat, poznamenal prezident.

Macron kritizoval také amerického prezidenta Donalda Trumpa, který podle šéfa Elysejského paláce vnímá Alianci jako „hospodářský projekt“. „Podle něj je to projekt, kde Spojené státy zajistí jakousi formu geopolitického deštníku, na oplátku ale požadují hospodářskou výlučnost,“ řekl Macron. „K tomuhle se Francie nezavázala,“ dodal.

Merkelová a Stoltenberg: Aliance je silná

S první části Macronova vyjádření, v němž mluví o „mozkové smrti NATO“, dali jasný nesouhlas najevo Merkelová a Stoltenberg po společném jednání v Berlíně.

„Tento názor neodpovídá mému,“ poznamenala šéfka německé vlády, podle níž je Aliance nepostradatelná a v řadě oblastí dobře pracuje. „NATO je silné,“ podotkl zase Stoltenberg, podle kterého toho členské země dělají společně více než kdy dříve. Merkelová zároveň dala najevo pochyby o turecké vojenské akci.

Macronovo vyjádření naopak uvítala mluvčí ruské diplomacie. „Zlatá slova. Pravdivá a vyjadřující podstatu. Přesná definice nynějšího stavu NATO,“ napsala Marija Zacharovová na Facebooku.

Francouzský prezident se sice ve stejném interview podle agentury AFP kriticky vyjádřil i o Rusku, jehož nynější model podle něj „není udržitelný“, ale na tuto část ruská mluvčí nereagovala.