Naděje pro Mexiko? Očkování proti závislosti na heroinu

Mexiko - Mexičtí vědci dokončují výzkum vakcíny proti závislosti na heroinu, dokonce už plánují testování na lidech. Snaží se tak pomoci vládě v boji proti obchodu s drogami, který je jedním z největších problémů země. Zatímco se vláda snaží zastavit násilí drogových gangů, skupina vědců z Mexico City se zaměřila na samé jádro problému – na drogovou závislost. Tvrdí, že našli způsob, jak ze světa sprovodit jednu z nejznámějších návykových látek – heroin. Očkování by podle nich mohlo pomoci jak závislým, tak vládě v boji proti kartelům.

Vakcínu proti závislosti na heroinu úspěšně otestovali na myších a nechali si ji patentovat. Teď se zaměřují na omezení případných vedlejších účinků a brzy ji chtějí vyzkoušet na lidech. Očkování by se podle vědců mělo používat hlavně u těžce závislých, kteří se pokoušejí přestat, ale nemohou. Pro závislé, kteří kvůli drogám ztratili všechno včetně zdraví, by tak mohla být novinka záchranným lanem. 

„Snažíme se zajistit imunitu člověka vůči této droze. Ta pak nebude působit a nebude mít smysl ji brát,“ tvrdí vědci.

Zbavit se závislosti znamená zbavit se i heroinu, a tím snad i násilí v mexických městech. Obchod s touto drogou vynáší ročně miliardy dolarů. Kartely vedou o výnosné trhy krvavou válku, která si od roku 2006 vyžádala už skoro 48 tisíc životů. Odborníci ale varují - potřeba bude mnohem víc než jen očkování.

Mexiko bude testovat vakcínu proti heroinu (zdroj: ČT24)