Lidé se přicházejí poklonit k Mandelově rakvi

Pretoria - Příbuzní, státníci, pozvaní hosté a další občané Jihoafrické republiky se přicházejí poklonit k rakvi Nelsona Mandely vystavené v amfiteátru sídla vlády v Pretorii. O víkendu bude tělo přepraveno do vesnice Qunu, kde si Mandela přál být pohřben. Trasu smutečního konvoje, který dnes přepravoval Mandelovu rakev po Pretorii, lemovaly davy lidí.

Rakev se skleněným víkem je pod přístřeškem postaveným v amfiteátru, kde Mandela v roce 1994 složil přísahu jako první černošský prezident Jihoafrické republiky. Prezident Jacob Zuma v úterý dekretem amfiteátr pojmenoval po Mandelovi.

Rakev dnes na místo přineslo osm důstojníků z různých armádních divizí a před ní šel vojenský kaplan. Po složení na katafalk vojáci sejmuli vlajku a čtyři pak zůstali u rakve jako čestná stráž.

Jako první k ní přicházeli Mandelovi příbuzní a pozvaní hosté. Vedl je Mandelův vnuk Mandla a ministryně obrany Nosiviwe Mapisaová-Nqakulaová. Mezi truchlícími byla Mandelova manželka Graça Machelová, předchozí žena Winnie a také prezident Zuma. Hold zemřelému nositeli Nobelovy ceny za mír z roku 1993 přišel vzdát i jeho předchůdce v prezidentském úřadu Frederik de Klerk, s nímž Nobelovu cenu získal, i nástupce Thabo Mbeki.

V Pretorii byla vystavena rakev Nelsona Mandely
Zdroj: ČTK/AP/Marco Longari, Pool

Dnešní dopoledne bylo u Mandelovy rakve vyhrazeno čestným hostům, mezi nimiž byla řada afrických státníků, včetně například zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho. Mandelovi se přišel poklonit také zpěvák irské skupiny U2 a bojovník za lidská práva Bono Vox.

Odpoledne pak k rakvi mohli i běžní občané, kteří tuto příležitost budou mít ještě ve čtvrtek a v pátek. Na místě se nesmí fotografovat a lidé si musí vypnout mobilní telefony. Nic z toho ale neodradilo tisíce zájemců. Mnozí lidé měli na sobě oblečení ve zlaté, zelené a černé barvě, což jsou tradiční barvy Mandelova Afrického národního kongresu.

Tryzna za Mandelu se konala v úterý na stadionu v Johannesburgu. Dle reportérů BBC panovala dnes v Pretorii tíživější atmosféra než při úterní pietě, která byla hlavně oslavou Mandelova života. V Kapském Městě se dnes večer koná koncert na počest zemřelého „Madiby“, jak znělo Mandelovo kmenové jméno; kromě jihoafrických hudebních hvězd vystoupí například známá britská zpěvačka Annie Lennoxová.

Rozhovor s politologem Bořivojem Hnízdem (zdroj: ČT24)

Až do pátku bude každé ráno rakev převezena z márnice ve vojenské nemocnici do sídla vlády. V sobotu pak bude Mandela přepraven do Qunu a o den později pohřben ve shodě s tradicí svého kmene Tembu. Pondělí pak bylo vyhlášeno za národní den smíření a před budovou vlády bude odhalena Mandelova socha.

Během piety vykradli Tutua

Zloději v Kapském Městě vyloupili dům emeritního arcibiskupa Desmonda Tutua, když byl v úterý v Johannesburgu na tryzně za Mandelu. Podle místních médií jde už o druhou loupež v témže domě za minulé tři měsíce. Nositel Nobelovy ceny míru z roku 1984 je nyní v Pretorii.

Desmond Tutu
Zdroj: ČTK/AP/Ben Curtis