Koncert pod Eiffelovou věží proti věznění rukojmích v Kolumbii

Bogotá - Skoro čtyři miliony lidí v Kolumbii protestovaly proti unášení a věznění rukojmích. Pochody za mír ve všech kolumbijských městech proběhly při příležitosti státního svátku - Dne nezávislosti. Z koncertu v Paříži k tomu vyzývala i nedávno osvobozená Ingrid Betancourtová. Zajistěte svobodu všem, vyměňte zbraně za růže, volala z pódia pod Eiffelovou věží.

„Je nutné nepolevit v úsilí. Je nutné dál naslouchat hlasu těch, kdo hlas nemají,“ prohlásila Betancourtová.

Podle údajů kolumbijských městských úřadů demonstrovalo více než půldruhého milionu lidí v kolumbijském hlavním městě Bogotě, milion v druhém největším městě Medellínu, půl milionu lidí se sešlo v Cali a více než půl milionu v dalších velkých městech.

Pochody a koncerty se v neděli konaly v ulicích více než tisícovky kolumbijských měst a v osmi desítkách měst dalších zemí světa, včetně Peru, Velké Británie, Brazílie, Španělska a mnoha dalších. Tisícovka lidí se sešla i ve Washingtonu před Bílým domem.

Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) drží až sedm stovek rukojmích, jiní povstalci a zločinecké gangy další dva tisíce. Dramatické osvobození Betancourtové dalo Kolumbijcům nový impulz - žádat ukončení čtyřiačtyřicetileté gerilové války. Do Bogoty jich přišly manifestovat statisíce. „Nejsou to naši příbuzní, ale jsou to naši bratři, týká se to nás všech. Žádám FARC a kolumbijskou vládu, aby válka byla ukončena. Chceme mír,“ řekla účastnice demonstrace.

Zásah kolumbijské armády proti FARCu z 2. července udělal z prezidenta Álvara Uribeho národního hrdinu. Jeho popularita vyletěla nad 90 procent. Den pochodů za mír podpořil na vojenské přehlídce v Amazonii. „Je to velmi významná akce. Dotýká se každičkého centimetru naší země, je důležitá pro svobodu, aby tahle amazonská džungle mohla konečně volně dýchat,“ deklaroval Uribe.