Jako v divadelní hře, popsal události před invazí ruský dirigent České filharmonie Byčkov

Šéfdirigent České filharmonie Byčkov hovořil o Rusech, Putinovi a ruském stigmatu (zdroj: ČT24)

Na začátku ruské invaze na Ukrajinu se objevily nesouhlasné reakce s krokem Kremlu i v Rusku. Na několika místech v zemi proběhly protesty. Invazi odsoudil okamžitě také šéfdirigent a hudební ředitel České filharmonie Semjon Byčkov, a to v první den války jako jeden z prvních ruských umělců. Jediným spravedlivým řešením války je podle něj ústup Ruska a potrestání válečných zločinců, řekl v pořadu Události, komentáře.

„Lidé často říkají, že nikdo nezapomene, co dělal a kde byl, když byl spáchán atentát na (prezidenta Johna) Kennedyho v Americe. Něco velmi podobného se stalo u této tragické události,“ říká ruský dirigent. 

V předvečer invaze koncertoval s Českou filharmonií, na programu byla Glagolská mše od Leoše Janáčka, která je oslavou života, popsal. O překročení ukrajinských hranic ruskou armádou se dozvěděl v hotelovém pokoji ve čtyři hodiny ráno, když se probudil a zkontroloval zprávy. „Vstal jsem a napsal jsem prohlášení,“ dodal.

Na rozdíl od jiných nepochyboval o tom, že k invazi dojde. „Cítil jsem to instinktivně. Viděl jsem informace o počtu vojáků a zbraních, které se hromadí na ukrajinské hranici. Je to jako v divadelní hře – když na zdi visí zbraň, nakonec z ní někdo vystřelí,“ popsal.

Přetrhat spojení s rodnou zemí, o které tvrdí, že v ní vládne fašistický režim, podle něj bylo obtížné. „Rusko se stalo sprostým slovem (…) Svět si myslí o Rusku, že je ryzí zlo,“ uvedl. Okupační síly, které „způsobily miliony tragédií“, podle něj musejí ustoupit a ruští představitelé musejí být souzeni za zločiny proti lidskosti, dodal.