Izraelští policisté mylně zastřelili neozbrojeného Palestince

Izraelští policisté v sobotu u Starého města v Jeruzalémě zastřelili neozbrojeného Palestince. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na mluvčího policie, podle něhož strážci pořádku muže podezřívali, že má zbraň.

Policie uvedla, že Palestinec nesl „podezřelý předmět, který vypadal jako pistole“, a po výzvě, aby se zastavil, se dal na útěk. Policisté ho pronásledovali a začali střílet. Mluvčí Micky Rosenfeld později připustil, že žádná zbraň u muže nalezena nebyla.

Podle příbuzného zastřeleného se jednalo o 32letého mentálně postiženého muže. Byl na cestě do nedaleké školy určené pro osoby vyžadující zvláštní péči.

Incident se odehrál den poté, co izraelští vojáci na okupovaném Západním břehu Jordánu zastřelili Palestince, který se podle nich snažil do jejich skupiny najet autem. Žádný Izraelec při páteční, ani sobotní události zraněn nebyl.

Napětí v oblasti roste

Lidskoprávní organizace v reakci upozornily na časté nepřiměřené chování bezpečnostních složek. Policie podle nich zabíjí jedince, které by stačilo zatknout a využívá smrtící násilí v případech, kdy jim samotným nehrozilo nebezpečí.  

V poslední době v oblasti roste napětí související s tím, jak Izrael pokračuje v realizaci záměru anektovat velké části Západního břehu. Postupuje tak v souladu s plánem amerického prezidenta Donalda Trumpa pro Blízký východ, který Palestinci odmítli jako silně proizraelský.

Palestinská samospráva kvůli tomu minulý týden oznámila, že se již necítí být vázána dohodami s Izraelem a Spojenými státy a že přerušuje veškeré vazby, včetně dlouhodobé bezpečnostní koordinace.

Plánovaná anexe rozděluje české politiky

Plán anektovat území kritizovali ve společném článku ministr zahraničí Petříček se svými dvěma předchůdci Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) a Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Upozornili, že s řešením blízkovýchodního konfliktu v podobě vytvoření izraelského a palestinského státu počítají mezinárodní dohody, rezoluce OSN i koncepce české zahraniční politiky.

V článku se konstatuje, že na palestinské straně sporu je řada problémů, včetně působení hnutí Hamas v Pásmu Gazy, které autoři článku označují za teroristickou organizaci. „Víme také, že Palestinci v minulosti promarnili možnosti dosáhnout urovnání konfliktu. To ovšem neznamená, že mají být nyní obráni o úrodná území, klíčová pro vytvoření jakékoli formy palestinského státu,“ uvádí článek.

Společné prohlášení tří ministrů zahraničí odsoudil prezident Zeman i premiér Babiš (ANO). Podle prezidenta článek narušuje dobré vztahy s Izraelem. Babiš v reakci zdůraznil, že zahraniční politiku určuje vláda.

Článek vyvolal kritiku i z řad opozice. Podle předsedkyně výboru pro obranu Jany Černochové (ODS) se nynější ministr kultury Zaorálek „chová v těchto dnech jako ten největší nácek.“ Ministr se ohradil a poslankyně se pak omluvila s tím, že jako občanka si názor ponechá.