I mezi přáteli je dobré upozornit na riziko, dalo se zvážit načasování, říká Petříček k článku o Izraeli

Tomáš Petříček hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

I mezi přáteli je dobré upozornit na to, že jsou zde rizika, říká ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) k článku, ve kterém spolu se dvěma předchůdci v čele diplomacie odmítl izraelské plány na anexi židovských osad na Západním břehu Jordánu. Text kritizovali prezident Miloš Zeman i premiér Andrej Babiš (ANO). „Česká republika je stát, který má zájem na ochraně mezinárodního práva, na tom, aby se pravidla dodržovala,“ zdůraznil Petříček, který byl hostem Interview ČT24.

Lidové noviny napsaly, že Izrael kvůli článku zrušil naplánovaný telefonát, při kterém měl Petříček pogratulovat svému izraelskému protějšku Gabimu Aškenazimu k nové funkci. „Přiznávám, že ten termín původně dohodnutý se zrušil. Hledáme nový termín, ale z izraelské strany zaznělo, že o telefonát mají zájem,“ uvedl český ministr.

„Stále platí, že telefonát, který jsme měli naplánovaný, by měl proběhnout v nejbližší možné době,“ doplnil Petříček. „Skutečně to není tak, že bych někde čekal na telefonát, který by nepřišel,“ uvedl. 

Chceme vyváženou pozici, říká ministr

Petříček se svými dvěma předchůdci Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) a Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) ve společném článku v Právu minulý týden napsali, že anexe osad by do budoucna vyloučila vytvoření samostatného palestinského státu. Upozornili, že s řešením blízkovýchodního konfliktu v podobě vytvoření izraelského a palestinského státu počítají mezinárodní dohody, rezoluce OSN i koncepce české zahraniční politiky.

„Česká republika je stát, který má zájem na ochraně mezinárodního práva, na tom, aby se pravidla dodržovala,“ říká Petříček. „I mezi přáteli je dobré upozornit na to, že jsou zde nějaká rizika. Jako Česká republika chceme vyváženou pozici Evropské unie, chceme, aby se chovala k oběma stranám tohoto sporu férově, aby podporovala dlouhodobé mírové řešení, aby zohledňovala bezpečnostní obavy Státu Izrael, to jsou naše pozice.“

„Česko je tradičně velice blízkým partnerem a přítelem Izraele a izraelská strana si uvědomuje, že Česko chce být aktivní v mezinárodních debatách, že chceme prosazovat vyváženou politiku například Evropské unie, a proto je potřeba být vyvážený v pozici k oběma stranám,“ pokračuje ministr.

„Článek ničím nevybočuje z dlouhodobé politiky České republiky, není to nějaký obrat o 180 stupňů, jak se to někteří kritici snaží pojmenovat,“ tvrdí ministr. Text kritizovali prezident Miloš Zeman nebo premiér Andrej Babiš. 

„Pro mě je především důležité, abych měl podporu sociální demokracie. Ve vládě jsem za sociální demokracii a prosazuji politiku sociální demokracie,“ říká ke své pozici ve vládě. Poslanecká sněmovna se bude záležitostí zabývat ve středu 17. června, o týden dřív o ní budou debatovat členové sněmovního zahraničního výboru.

Za článkem si Petříček nadále stojí, forma komentáře v novinách je podle něj běžná. „Možná by se dala zvážit otázka načasování,“ připustil ale ministr. 

Tomáš Petříček v Interview ČT24 mluvil také o plánovaném otevírání hranic po omezeních způsobených koronavirovou krizí nebo o vztazích s Ruskem a Čínou. Celý rozhovor najdete ve videu v úvodu článku.