Izraelská armáda tvrdí, že likviduje teroristy Hamásu v pozemních bojích, z Gazy zní tvrzení o náletech i na jih pásma

Izraelské obranné síly pokračují v útocích na Pásmo Gazy. Armáda židovského státu informovala o pozemním postupu. Podle údajů z Gazy podnikla v noci také vzdušné útoky, které cílily nejen na sever území, ale i na jeho jih, kam Izrael doporučil civilistům, aby se přesunuli. Konkrétní tvrzení jednotlivých stran konfliktu o průběhu bojů však nelze nezávisle ověřit. Americký ministr zahraničí Antony Blinken jednal s arabskými protějšky v Jordánsku, varoval před hrozbou rozšíření konfliktu.

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že její tanky zničily na severu Pásma Gazy tři pozorovatelny Hamásu a vojáci zabili patnáct ozbrojenců. Další desítky islamistických bojovníků padly podle tvrzení izraelské strany při dalších pozemních bojích.

Vojáci operovali také na jihu Pásma Gazy. Izraelská armáda podnikla v noci na sobotu cílenou razii, při které vyklízela budovy a zneškodňovala nálože. Údajně i při tomto zásahu se izraelští vojáci střetli s bojovníky Hamásu, kteří vylezli z jednoho z tunelů.

Izraelské jednotky v posledních dnech přetnuly Pásmo Gazy jižně od jejího největšího města Gaza City, odkud pak podnikají výpady do jeho nitra. „Neomezuje se to pouze na pozemní jednotky. Vidíme intenzivní dělostřeleckou a leteckou kampaň, která cílí na bombardování míst, která podle Izraele slouží teroristům z Hamásu,“ upřesnil zpravodaj ČT v Izraeli Václav Černohorský.

O posledních nočních náletech na Gazu informovala agentura AP s odvoláním na své zdroje z palestinského území. Výbuchy lidé hlásí i z jeho jihu, kam se podle nařízení izraelské armády měli přesunout civilisté kvůli bojovým operacím na severu. „Lidé nespí, zvuky explozí neustávají,“ popsal jeden z obyvatelů Gazy, který před týdny s rodinou našel útočiště ve škole ve městě Chán Júnis.

Hamás viní Izrael z útoku na školu

Hnutí Hamás, které v Pásmu Gazy vládne, během soboty pode Reuters prohlásilo, že v důsledku izraelských vzdušných úderů se pohřešuje přes 60 rukojmí unesených z Izraele do Pásma Gazy. Mluvčí brigád Kasám Abú Ubajdá na účtu Hamásu na Telegramu také uvedl, že těla 23 izraelských rukojmí jsou stále uvězněna v sutinách. Agentura Reuters upozornila, že tato tvrzení není možné nezávisle ověřit.

Hamás dále tvrdí, že po izraelském útoku na školu ve správě OSN zemřelo nejméně dvanáct lidí. Ani toto tvrzení nelze nyní nezávisle ověřit. Agentura Reuters s odvoláním na vedení nemocnice Šífa informovala o patnácti mrtvých a desítkách raněných. Počet obětí podle zdravotníků ještě poroste. Incident je hlášen z uprchlického tábora Džabálija. Izraelská armáda jej v úterý a středu ostřelovala s vysvětlením, že cílila na bojovníky Hamásu.

Mluvčí UNRWA Juliette Toumaová v sobotu řekla, že škola OSN na místě sloužila jako útočiště pro rodiny, které kvůli válce přišly o střechu nad hlavou. Nové výbuchy nepřipsala izraelské armádě, uvedla však, že na místě jsou mrtví a mezi oběťmi jsou i děti. „Nejméně jeden úder zasáhl dvůr, kde byly stany pro vysídlené rodiny. Další úder zasáhl vnitřek školy, kde ženy pekly chleba,“ citovala Toumaovou agentura Reuters.

Izrael zahájil koncem října pozemní ofenzivu v Pásmu Gazy ovládaném Hamásem. Za svůj cíl označil zničení této teroristické organizace. Hamás uskutečnil 7. října překvapivé a obzvláště násilné útoky na izraelské osady, při kterých zemřelo více než 1400 lidí, zejména civilistů. 

Přes Rafáh se nedostali žádní cizinci, tvrdí BBC

Žádným lidem se zahraničními pasy ani pacientům z Pásma Gazy nebylo během soboty umožněno opustit oblast přes hraniční přechod Rafáh, a to poté, co v uplynulých dnech Egypt přijal stovky lidí. S odvoláním na své zdroje o tom informuje zpravodajská společnost BBC.

Přechod Rafáh je momentálně jedinou oficiální cestou ven z Gazy. Ve středu po intenzivním vyjednávání několika stran začali do Egypta odcházet první z tisíců cizinců a lidí s dvojím občanstvím, kteří po začátku války zůstali v Gaze uvězněni. Egypt také přijal desítky pacientů z nemocnic v Gaze, které za prohlubující se humanitární krize nedokážou poskytovat adekvátní péči.

Deník The New York Times předtím napsal, že podle nejmenovaného amerického činitele se Hamás pokouší dostat z Gazy ven i vlastní raněné bojovníky. Daný zdroj uvedl, že hnutí opakovaně poskytlo Izraeli, Egyptu a Spojeným státům evakuační seznamy Palestinců, u kterých se později ukázalo, že zahrnují i mnohé radikály.

Lidé čekají u přechodu Rafáh
Zdroj: Arafat Barbakh/Reuters

Hamás nezasáhl do humanitární pomoci, uvedl zmocněnec USA

Spojené státy nezaznamenaly případy, kdy by se Hamás zmocnil nebo zasáhl do distribuce humanitární pomoci. Zásoby pohonných hmot v Pásmu Gazy byly využity pro kamiony OSN, odsolování vody a na chod nemocnic, řekl americký zvláštní zmocněnec pro humanitární otázky na Blízkém východě David Satterfield.

Celá oblast Pásma Gazy má problémy se zásobováním kvůli izraelské blokádě. Ze severu regionu, kde se pohybují armádní jednotky židovského státu, odešlo na jih osm set tisíc až milion lidí. Izrael podle Satterfielda vede bilaterální jednání s dalšími zeměmi o vyslání nemocničních lodí, které by doplnily kapacitu zdravotnických zařízení pro zraněné a nemocné.

Loď Tonnerre, vybavenou jako polní nemocnice, už ke Gaze vyslala Francie. V pátek francouzský ministr obrany Sébastien Lecornu oznámil, že armáda přestavuje i plavidlo Dixmude, aby mohla posloužit stejnému účelu. Na cestu by měla vyrazit v polovině listopadu, napsal Le Journal du Dimanche.

Blinken chce přimět arabské země k řešení situace

O válce mezitím jednal americký ministr zahraničí Blinken v Jordánsku s protějšky z některých arabských zemí. Mimo jiné vyjádřil „hluboké znepokojení“ nad boji na libanonsko-izraelské hranici, napsala agentura Reuters. Libanonskému premiérovi Nadžíbu Míkátímu poděkoval, že jeho vedení brání zatažení Libanonu do války.

Země je sídlem hnutí Hizballáh, které vede Hasan Nasralláh. Ten v pátek poprvé od propuknutí bojů mezi Izraelem a Hamásem veřejně vystoupil a vyzval arabské státy, aby válku pomohly zastavit.

Americký ministr zahraničí je za poslední měsíc na druhé cestě po Blízkém východě ve snaze předejít eskalaci a rozšíření války. Snaží se také přimět arabské země, aby se zapojily do hledání řešení konfliktu. Šéf jordánské diplomacie Ajmán Safadí, který sobotní jednání v Ammánu svolal, uvedl, že jeho cílem je zastavit válku a humanitární krizi, kterou způsobuje.

Americký ministr Antony Blinken (vpravo) na návštěvě v Jordánsku
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Blinken se během návštěvy Jordánska setkal také s ministry zahraničí Saúdské Arábie, Egypta, Spojených arabských emirátů, ale také Kataru a se zástupci Palestinců. Podle agentury AP všichni odsoudili izraelskou taktiku používanou proti Hamásu, která podle nich představuje nezákonné kolektivní trestání palestinského lidu.

Egyptští představitelé uvedli, že mezi arabskými státy panuje shoda nejednat s USA o poválečném uspořádání v Pásmu Gazy před vyhlášením příměří a dodáním většího objemu humanitární pomoci nebo pohonných hmot do regionu. V koordinaci s Katarem Egypt navrhuje šestihodinové až dvanáctihodinové přestávky v bojích pro dodávky pomoci a evakuaci zraněných.

V pátek Blinken navštívil Izrael, během neděle a pondělí bude v Turecku, potvrdil Washington. Rovněž prohlásil, že Blinken v neděli pojede do Turecka a během pondělí se setká s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Ankara oznámila, že kvůli dění v Gaze dočasně odvolala svého velvyslance v Izraeli.