Hnusná krabička na cigarety? Přelepte si ji!

Yatala (Austrálie) - Do šikovného obcházení tvrdého australského zákona o tabákových výrobcích se pustila firma Box Wrap z Yataly v Queenslandu. Začala prodávat líbivé nálepky, kterými si kuřáci mohou na svých krabičkách zakrýt předepsané drastické obrázky a informace. Za tabákové společnosti podle svých slov firma nelobbuje, prý je pouze výrobcem nálepek.

Australský zákon o tabákových výrobcích je nejpřísnější na světě a vláda si od něj slibuje, že sníží počet kuřáků a zároveň odradí ty, kteří by s cigaretami chtěli teprve začít. Tabákové lobby se proti němu ohradilo, ale stížnost zamítl australský nejvyšší soud. Už dva týdny tak vypadají v Austrálii všechny cigarety prakticky stejně – tři čtvrtiny z nich pokrývají obrázky chorob, které lidem způsobilo právě kouření.

Za prodej nelegálních cigaretových krabiček hrozí v Austrálii pokuta až 22 milionů korun. Jenže nálepky nejsou krabičky, a tak vláda řeší oříšek, jestli je jejich prodej podle nového zákona vůbec nelegální. „Samozřejmě, je to byznys – a byznys děláme proto, abychom vydělali peníze, ale v zásadě si myslím, že je důležité dát Australanům svobodu ve výběru,“ říká Anthony Do Rozario, generální ředitel společnosti Box Wrap.

„Patnáct tisíc Australanů umírá každý rok na nemoci z kouření a každý, kdo se z toho snaží profitovat, ať už prodáváním nálepek nebo čímkoliv jiným, měl by se ptát sám sebe, co to vlastně dělá,“ říká australská ministryně zdravotnictví Tanya Pliberseková.

Box Wrap nabízí přelepky na krabičky cigaret (zdroj: ČT24)