„Hizballáh je připraven.“ Libanonské teroristy posilují ruské zbraně, obavy z rozšíření konfliktu rostou

Zbraně ruské výroby zřejmě míří do rukou libanonského extremistického hnutí Hizballáh, uvedla média. Podle agentury Reuters disponují teroristé protilodními raketami Jachont, deník The Wall Street Journal informoval o možných dodávkách protivzdušného systému Pancir. V Izraeli to vzbuzuje obavy – Hizballáh je spojencem hnutí Hamás, proti němuž po útoku 7. října vede Jeruzalém válku v Pásmu Gazy. Jako znepokojivé hodnotí informace i Spojené státy. Rostou obavy z možnosti, že také Hizballáh zaútočí na Izrael, otevře tak severní frontu a rozšíří konflikt do dalších oblastí regionu.

Libanonské teroristické hnutí Hizballáh má v arzenálu rakety Jachont ruské výroby, uvedla agentura Reuters s odkazem na zdroje obeznámené s výzbrojí skupiny. Na výkonné ruské protilodní střely se zřejmě minulý týden odkazoval i šéf hnutí Hasan Nasralláh, který hovořil o prostředcích, které mohou ohrožovat americké válečné lodě.

Ty Spojené státy do Středozemního moře přesunuly po útoku teroristů z hnutí Hamás na Izrael, aby zabránily další eskalaci tohoto konfliktu. Od okamžiku, kdy členové Hamásu v okolí Pásma Gazy zavraždili 1400 lidí a více než dvě stovky odvlekli jako rukojmí, Izrael vyhlásil hnutí válku. Teroristy bombarduje a v Pásmu Gazy probíhají boje.

Ke střetům ale dochází i na hranici mezi Izraelem a Libanonem – vzájemně tam na sebe útočí milice Hizballáhu s obrannými silami Izraele. Agentura Reuters upozornila, že i když k těmto atakům Hizballáh zatím použil jen malou část výzbroje, jedná se o největší boje od konce války v roce 2006.

Na americké flotily jsme připraveni, řekl Nasralláh

Nasralláh též v projevu, který přednesl minulý pátek, podpořil Hamás v útoku proti Izraeli. Kvitoval, že boj s Izraelem se po 7. říjnu „rozšířil na více front“. Poděkoval i iráckým a jemenským militantním skupinám, že se zapojily do boje proti Izraeli, a vyjádřil podporu i jejich útokům na americké základny v Iráku a Sýrii.

Američtí vojáci nyní podle Reuters v regionu čelí další hrozbě – právě raketám Jachont, které by s doletem tří set kilometrů mohly zasáhnout i lodě Spojených států. Nasralláh v pátečním projevu řekl, že americké válečné lodě ve Středozemním moři „nás neděsí a děsit nebudou“. „Připravili jsme se na flotily, kterými nás ohrožujete,“ řekl.

Rakety Jachont ruské výroby se k cíli přibližují v malé výšce deseti až patnácti metrů, aby se vyhnuly zachycení na radaru. Mohou být odpáleny za země, vzduchu i ponorek. 

Hizballáh držení zbraně nepotvrdil. Mluvil však o nich libanonský politický analytik blízký Hizballáhu Nasser Qandil na svém youtubovém kanálu minulý měsíc. Popisoval v něm, jak by mohly být použity právě proti americkým letadlovým lodím. „Ano, Hizballáh je připraven,“ řekl Qandil.

Podporovatelé lídra Hizballáhu Hasana Nasralláha v Bejrútu před jeho proslovem
Zdroj: Alaa Al-Marjani/Reuters

O držení raket Jachont Hizballáhem se spekulovalo již dříve. Hnutí jej zřejmě získalo během syrské občanské války, při které vojensky podporovalo syrského lídra Bašára al-Asada. Na jeho straně bojovaly také ruské síly. 

Hizballáh o svém arzenálu a jeho rozšiřování veřejně nemluví. Nasralláh ve výjimečném komentáři před dvěma lety však nastínil, jak hnutí posílilo své milice o jiné zbraně ruské výroby, protitankové střely Kornet – od Moskvy si je nejprve objednalo syrské ministerstvo obrany. Hizballáh je poté od Damašku převzal jako formu „podpory“ k obraně Libanonu.

Protiletecký systém od wagnerovců

Podle médií se však nejedná o jediné ruské zbraně, které jsou na cestě k Hizballáhu. Informoval o tom deník The Wall Street Journal (WSJ) odkazující na zdroje z amerických tajných služeb, které potvrdili vojenští představitelé.

Hizballáhu je má poskytnout ruská žoldnéřská organizace Wagner, která je známá zejména zapojením do bojů na Ukrajině. Její členové však dlouhodobě působí i v Sýrii, a to právě po boku bojovníků Hizballáhu.

Ruská armáda, a zejména její jednotky pro speciální operace si během posledních let v Sýrii vytvořily „velmi úzké operační pouto s Hizballáhem,“ řekl deníku Charles Lister z Middle East Institute ve Washingtonu. „Není žádným tajemstvím, že tento vztah pokračuje.“

Wagnerovci podle informací Američanů mají teroristickému hnutí poskytnout systém protivzdušné obrany SA-22 nazývané Pancir. Ten je namontovaný na vozidle a je navržený k zachycení letadel, dronů i nepřátelských střel. Dle zdrojů WSJ by měly k libanonským milicím putovat zbraně po stejné ose jako protilodní rakety Jachont – přes Sýrii s Asadovým souhlasem.

Rusko tvrzení nekomentovalo, podle mluvčí pro bezpečnost z Bílého domu Adrienne Watsonové jsou však informace „znepokojivé“. Podle zdroje deníku však Washington zatím nepotvrdil, že by byl protivzdušný systém Hizballáhu odeslán.

Zapojení Íránu

WSJ upozornil, že na Středním východě operuje také další silný hráč – Írán. Ten podporuje Hizballáh i Hamás a je strategickým partnerem Sýrie. Výrazné spojenectví má ale i s Moskvou, Rusku do bojů na Ukrajině dodává sebevražedné drony. Ve spolupráci s Kremlem také přímo v Rusku staví továrnu, která má vyrábět tisíce těchto bezpilotních letounů.

„Konflikty na Ukrajině a na Středním východě mají jasné vazby,“ řekl americký ministr zahraničí Antony Blinken. „Od té doby, co jsme odřízli tradiční prostředky zásobování ruské armády, obrací se stále více o pomoc na Írán. Moskva na oplátku dodává Íránu stále vyspělejší vojenské technologie, které představují hrozbu pro bezpečnost Izraele,“ upozornil.

Izrael a jeho spojenci se proto obávají, že Hizballáh s podporou Iránu a s ruskými zbraněmi by se mohl pokusit napadnout Izrael a otevřít tak severní frontu. 

Minulý pátek před Nasralláhovým proslovem proto mluvčí izraelské armády Richard Hecht uvedl, že armáda je na severu Izraele u hranic s Libanonem v nejvyšší pohotovosti. „Budeme nadále tvrdě reagovat na jakýkoli útok na izraelské civilisty. Jsme na severní hranici ve velmi vysoké pohotovosti a budeme reagovat na jakoukoli událost, dnes i v příštích dnech,“ dodal Hecht.