Hamás propustil dvě rukojmí, potvrdil Izrael

Palestinské teroristické hnutí Hamás propustilo dvě ženy, které zadržovalo jako rukojmí od útoku ze 7. října. Na internetu to podle agentur uvedl mluvčí ozbrojeného křídla skupiny Abú Ubajdá. Důvody k propuštění rukojmí byly podle něj humanitární a zdravotní. Izraelská média informují, že Izrael propuštění rukojmí potvrdil a zároveň oznámil, že do vyjednávání nebyl zapojen.

Podle egyptské státní tiskové agentury byly ženy propuštěny na přechodu Rafáh mezi Pásmem Gazy a Egyptem. Mezinárodní výbor Červeného kříže potvrdil, že dvojici vyvezl z Pásma Gazy jakožto neutrální prostředník.

„Rozhodli jsme se je propustit z humanitárních a zdravotních důvodů. Přestože je nepřítel minulý pátek odmítl přijmout,“ tvrdí mluvčí Hamásu. Kancelář izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ale prohlášení teroristů, že Izrael odmítl ženy přijmout, označila už dříve za propagandu, napsal web NBC News.

Mluvčí Hamásu dále tvrdí, že rukojmí byly propuštěny za zprostředkování Kataru a Egypta. „Egyptské snahy zajistit propuštění dvou žen z Pásma Gazy uspěly,“ dodala egyptská tisková agentura.

Web katarské televize al-Džazíra napsal, že propuštěnými ženami jsou Nurit Jichaková a Jocheved Lifšicová, izraelská televize Channel 12 informovala o devětasedmdesátileté Nurit Cooperové a pětaosmdesátileté Jocheved Lifšicové. Obě ženy byly podle izraelské stanice uneseny z kibucu Nir Oz a jejich manželé jsou stále v Pásmu Gazy.

Egyptská televize zveřejnila snímky a video obou žen v sanitkách na přechodu Rafáh. Vnuk Lifšicové izraelské televizi řekl, že se na svou babičku velmi těší. „Doufáme, že je v pořádku a že je zdravá,“ poznamenal.

Hamás popřel, že by se chystal propustit desítky zadržovaných

Americký prezident Joe Biden v pondělí na otázku možnosti příměří odpověděl, že Hamás musí nejprve propustit všechna rukojmí. „Měla by být propuštěna rukojmí, a pak se můžeme bavit,“ uvedl Biden podle agentury Reuters. Ta také s odkazem na nejmenované zdroje píše, že Spojené státy radí Izraeli, aby ještě s pozemní operací v Pásmu Gazy posečkal, aby bylo víc času na jednání o propuštění dalších rukojmí.

Zástupce Hamásu v Libanonu Usáma Hamdán podle televize al-Džazíra v pondělí večer zpochybnil zprávy, že se hnutí chystá v noci na úterý propustit padesát zadržovaných dvojích občanů. Zprávy o jejich možném propuštění se objevily v izraelských médiích. Podle Hamdána to jsou „fámy“.

Zpravodajský list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na informované zdroje píše, že jednání o propuštění 50 rukojmích v pondělí nepokročila, protože Hamás požaduje, aby bylo do Pásma Gazy v rámci pravidelné humanitární pomoci dodáno také palivo. Izraelští činitelé se naopak podle WSJ obávají, že by Hamás a další militantní skupiny v Gaze palivo využily k vojenským účelům. Podle listu izraelští činitelé trvají na tom, aby byli nejdříve propuštěna všechna rukojmí.

V pátek Hamás propustil dvě Američanky – Judith Raananovou a její dceru Natalii. V jejich propuštění sehrál významnou roli Katar.

Hamás dříve uvedl, že sám v Pásmu Gazy drží dvě stě rukojmí a padesát dalších je v rukách jiných ozbrojených skupin. Teroristé dále tvrdí, že přes dvacet rukojmí zabily izraelské nálety.