Firma Remington se dohodla na vyrovnání s rodinami obětí střelby ve škole Sandy Hook

Události: Odškodné od zbrojovky (zdroj: ČT24)

Americký výrobce zbraní Remington Arms Co. se dohodl na vyplacení odškodného 73 milionů dolarů (1,57 miliardy korun) s přeživšími a rodinami obětí po střelbě v základní škole Sandy Hook v Newtownu (stát Connecticut) v roce 2012. O život tehdy přišlo dvacet dětí a šest dospělých.

Rodiny devíti obětí zažalovaly výrobce zbraní, že se znalostí možných následků vědomě prodával poloautomatickou pušku AR-15, vojenskou zbraň „naprosto nevhodnou“ pro civilní použití. Právě tuto zbraň Adam Lanza 14. prosince 2012 použil k zabití 26 lidí.

Rodiny podle agentury AP uvedly, že chtěly žalobou předejít dalším možným masakrům v budoucnu. Tak nebezpečná zbraň by se podle nich nikdy neměla dostat k veřejnosti, tedy mimo ozbrojené složky, pro které byla původně určena.

Firma také souhlasila se zveřejněním dokumentů o prodeji tohoto typu zbraně.

Marketing zbraně a rizikoví muži

Občanskoprávní soudní řízení v Connecticutu se zaměřilo na to, jak byla střelná zbraň uváděna na trh. Zabývalo se marketingem zbraně, jeho zaměřením na mladé rizikové muže a také zobrazováním výrobku ve videohrách. Společnost Remington se bránila, že neexistují žádné důkazy, které by prokázaly, že její marketing má něco společného se střelbou.

Remington vyrábí zbraně od roku 1816 a patří k nejstarším americkým firmám v oboru. V červenci 2020 firma podruhé za dva roky požádala o ochranu před věřiteli. Firma čelila finančním problémům částečně kvůli tomu, že někteří obchodníci zavedli omezení prodeje zbraní po střelbách ve škole.