Evropa musí pro Ukrajinu udělat víc, jinak se můžeme přiblížit třetí světové válce, prohlásil historik Timothy Garton Ash

Britský historik a politolog Timothy Garton Ash hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Evropa musí pomáhat Ukrajině ke skutečnému vítězství, jinak může být čínský prezident Si Ťin-pching povzbuzen k útoku na Tchaj-wan. To může vést ke třetí světové válce. Evropa nesmí v ničem Číně ustupovat, řekl v pořadu Události, komentáře britský historik, politolog a spisovatel Timothy Garton Ash.

Na jedné straně to, co se stalo na Ukrajině, spojilo Evropu a Spojené státy americké, na druhou stranu nám to ukazuje, že zbytek světa není na naší straně, řekl Ash. Země jako Čína, Indie, Brazílie, Turecko či Jihoafrická republika se podle něj v otázce konfliktu na Ukrajině na stranu Západu nepřidaly. „Přitom Vladimir Putin vede tuto brutální válku, je to rekolonizace Ukrajiny,“ pronesl.

Putinovy „postimperiální tužby“ byly zjevné už v roce 1994, zmínil Ash. „Vladimir Putin byl tehdy úplně neznámý, byl starosta Petrohradu, a najednou řekl: ‚Naše historická území musí být ruská‘,“ podotkl Ash. V roce 2014, kdy zahájil okupaci ukrajinského Krymu, si svět neuvědomil, k čemu dochází, už tehdy se měla snížit závislost na Rusku.

Čína možná uvažuje o Tchaj-wanu stejně jako Rusko o Ukrajině, varoval. „Pokud my v Evropě neuděláme víc, abychom pomohli Ukrajině skutečně vyhrát, pak si myslím, že prezident Si bude povzbuzen a zaútočí na Tchaj-wan. To nás přiblíží ke třetí světové válce,“ prohlásil. Evropa nesmí Číně ustupovat a věřím, že to ani neudělá, řekl Ash. 

Vyzdvihl roli a sílu Evropské unie. „Myslím, že Evropská unie reagovala na Ukrajinu velmi důrazně. Kdyby někdo před únorem 2022, před začátkem války, někdo řekl, že budeme kupovat zbraně a munici pro Ukrajinu, tak by tomu nikdo nevěřil,“ prohlásil. 

„Ve střední Evropě ale máme konkrétní problém a to je Viktor Orbán,“ dodal Ash. Maďarsko pod premiérem Orbánem prý již není demokracie, přesto setrvává v Evropské unii. 

Problémem je nyní to, že je vše kvůli globálnímu napětí ohrožené, řekl. „Evropa, kterou máme dnes, je nejlepší, jakou jsme kdy měli,“ prohlásil ale na závěr. Podle něj Unie stojí na počátku nového období a její obyvatelé musí být tvůrčí tak, aby vytvořili ono období takové, jaké bylo za Václava Havla po 17. listopadu 1989.