TÉMA

Třetí světová válka

Evropa musí pro Ukrajinu udělat víc, jinak se můžeme přiblížit třetí světové válce, prohlásil historik Timothy Garton Ash

Evropa musí pomáhat Ukrajině ke skutečnému vítězství, jinak může být čínský prezident Si Ťin-pching povzbuzen k útoku na Tchaj-wan. To může vést ke třetí světové válce. Evropa nesmí v ničem Číně ustupovat, řekl v pořadu Události, komentáře britský historik, politolog a spisovatel Timothy Garton Ash.
16. 11. 2023|

„Zničit vše živé jako trest.“ Ruská propaganda přitvrzuje genocidní rétoriku vůči Ukrajině

Ruské propagandistické pořady se nevybíravě opírají do Ukrajiny už od podzimu 2013, kdy začal euromajdan a cesta ke skutečné nezávislosti Kyjeva na Kremlu. Od února 2014 nemluví o vládě, ale výhradně o „kyjevském režimu“, který označují za nacistický, čímž ho líčí jako zosobnění zla, proti němuž je nutné bojovat všemi prostředky. Od února 2022 dál přitvrdily a čím dál častěji používají otevřeně genocidní rétoriku vyzývající k vraždění všech, kdo odmítají ukrajinskou poddanost Rusku. Nyní jedna z předních propagandistek Olga Skabejevová na státním kanálu Rossija 1 prohlásila, že „ukrajinská otázka musí být vyřešena jednou provždy“.
5. 6. 2023|

Českoslovenští vojáci byli za karibské krize připraveni zemřít, říká autor dokumentu Dějiny třetí světové

V dokumentu Dějiny třetí světové vzpomínají tři bývalí vojáci, kteří se v době karibské krize chystali na vypuknutí konfliktu mezi světovými velmocemi. Podle autora snímku, dokumentaristy Richarda Komárka, byli připraveni jít do války a obětovat se v boji. O svém novém filmu promluvil v pořadu Události, komentáře.
22. 10. 2022|