Etiopská armáda využívá česká letadla. Přesvědčil se o tom i český premiér Fiala

Události: Premiér Fiala na návštěvě v Etiopii (zdroj: ČT24)

Etiopská armáda má přes deset letounů L-39 Albatros. Země ukázala premiérovi Petru Fialovi (ODS) svou největší leteckou základnu v Bishoftu. Stroje sloužící k výcviku nyní procházejí modernizací, na níž se Češi podílejí. Informoval o tom z Etiopie zpravodaj ČT Jakub Nettl.

Čeští technici na místě pracují na modernizaci letounů. Etiopie nakoupila letku albatrosů v 80. a 90. letech. Nedávno sama české firmy požádala o jejich renovaci, aby na nich mohla cvičit své piloty. Kolik má českých strojů nechtěla uvést. 

Od roku 2019 zde Češi pracují na novém kontraktu, zatím plně modernizovali skoro polovinu strojů. Na základně pak vybudovali tréninkové centrum i s leteckým simulátorem. Práci nepřerušili ani před dvěma lety, kdy vláda válčila s povstalci. „Střídá se tu 10 až 15 lidí v turnusech dvou až tří měsíců,“ řekl vedoucí technik Tomáš Vilde. 

Češi modernizují etiopská letadla
Zdroj: ČT24

Etiopie těží rovněž z práce jiných českých odborníků. Za osmnáct let dokázali popsat, kde a v jaké kvalitě se na území o rozloze víc než milion sto tisíc kilometrů čtverečních vyskytuje podzemní voda. „V těchto částech je vody dost, ale hlavně na východě a jihu mají některé oblasti velký problém,“ vysvětlil etiopský ministr pro vodu Abraha Adugna. 

Projekty proti suchu

Před třemi měsíci spustila česko-etiopská firma další projekt ve spolupráci s americkou Masonovou univerzitou. „Má zkušenosti s lokalizací vrtů na naftu pomocí umělé inteligence. A my potřebujeme naučit umělou inteligenci vyhledávat místa pro úspěšné vrty na vodu,“ uvedl geolog Aquaconu Jiří Šíma. 

I Etiopie se bojí sucha. Povrchové vody má přitom zatím dost díky síti řek. Chce je využívat hlavně na výrobu elektřiny. Před dvěma měsíci dokončila vysoce kontroverzní stavbu obří přehrady na Nilu, která vadí dalším zemím po proudu.