Egypt zrušil trest smrti 149 údajným islamistům

Egyptský odvolací soud zrušil trest smrti uložený 149 údajným islamistům za zabití 13 lidí během nepokojů v roce 2013. Soud zároveň nařídil opakování procesu; důvod svého rozhodnutí ale nezveřejnil. Jedenáct policistů a dva civilisté zahynuli během násilností, které doprovázely demonstrace za opětovné dosazení Muhammada Mursího do funkce prezidenta. Mursího před dvěma a půl lety svrhla armáda.

Trest smrti si loni v únoru 149 příznivců islamistického Muslimského bratrstva vyslechlo za útok na policejní stanici na káhirském předměstí Kardása, při kterém zahynulo 11 policistů a dva civilisté. Dav na policii zaútočil poté, co v centru Káhiry při potlačování demonstrace na podporu prezidenta Muhammada Mursího zahynuly stovky lidí.

Mursí zvítězil s podporou islamistického Muslimského bratrstva v roce 2012 v prvních demokratických prezidentských volbách po pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubaraka. Na počátku července 2013 ho ale armáda pod vedením generála Abdal Fattáha Sísího po vlně demonstrací svrhla. Sísí se posléze stal Mursího nástupcem v prezidentském úřadu.

Vojenský režim začal po Mursího svržení islamisty pronásledovat, Muslimské bratrstvo zakázal a stovkám jeho členů uložil tresty smrti. K nejvyšším rozsudkům se v Egyptě vyjadřuje velký muftí, který prozatím potvrdil trest smrti v několika desítkách případů.