Drážďanský most dráždí dost

Drážďany - Drážďany za velké pozornosti obyvatel i médií netrpělivě čekají na klíčovou fázi stavby, která se v posledních letech opakovaně stará o rozruch. Sporný most u Lesního zámečku (Waldschlößchenbrücke), kvůli němuž město přišlo loni o místo na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, má už brzy překlenout břehy Labe. Přesun na vodu, posunutí a usazení mostu má trvat až tři dny. Necelých třicet metrů široká a 26 metrů vysoká stavba přišla na 160 milionů eur, ztráta prestižní nálepky pro město je ale těžko vyčíslitelná.

Operaci nyní komplikuje počasí, protože pro ni je potřeba stabilní hladina plus minus pět centimetrů. Němci jsou v úzkém kontaktu s českými kolegy, kteří dodávají informace o stavu vody a meteorologických podmínkách.

Spory kolem mostu se táhnou už řadu let. V roce 2009 kvůli stavbě ve svém seznamu škrtalo i UNESCO s argumentem, že most nevratně zničí unikátní krajinu labského údolí. Odpůrci žádali místo mostu tunel a nevzdávají se ani teď. „Most se dostaví, s tím už nic nenaděláme. Budeme se ale dál snažit u soudu prokázat, že stavba byla protiprávní, že byly alternativy,“ říká Thomas Löwe, člen Zelených. Soudy ale zatím kritikům za pravdu nedaly. Mostu řekli v referendu ano před pěti lety i obyvatelé Drážďan a někteří už netrpělivě čekají na jeho dokončení.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Jak most ulehčí dopravě v centru, se ukáže nejdřív za rok. První auta vjedou na most až po dokončení zbytku obchvatu. Co udělá stavba s barokní siluetou města, bude ale možné posoudit už do Vánoc, kdy má být podle stavebního úřadu oblouk nejpozději na místě.