„Došlo k nemyslitelnému,“ kritizoval Lavrov tři balkánské země NATO, které mu neumožnily let do Srbska

Za bezprecedentní, nemyslitelné a hanebné označil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov rozhodnutí Bulharska, Černé Hory a Severní Makedonie nepovolit mu přelet do Srbska, kde měl v pondělí zahájit dvoudenní návštěvu. Moskva a Bělehrad jsou blízcí spojenci. Přestože Srbsko únorovou ruskou invazi na Ukrajinu odsoudilo, k západním sankcím se nepřipojilo.

„Došlo k nemyslitelnému,“ řekl Lavrov podle agentury TASS o „bezprecedentním rozhodnutí“ některých členských zemí Severoatlantické aliance. „Nikdy nepodnikneme nic, co by ještě více zhoršilo styky mezi národy,“ odpověděl ministr podle agentury Interfax na otázku ohledně případné ruské odvety.

Západ dává najevo, že neustane v tlaku na Rusko, přičemž nepohrdne žádnými prostředky a metodami, ale narušit vztahy Ruska a Srbska se nikomu nepodaří, poznamenal Lavrov a připomněl bombardování Jugoslávie Severoatlantickou aliancí v roce 1999. Cílem akce NATO bylo přimět tehdejší režim v Bělehradu k ukončení etnických čistek a stažení srbských sil z Kosova. Později vyhlášenou nezávislost Kosova Moskva – stejně jako Bělehrad – neuznává. 

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil uzavření leteckého prostoru pro Lavrovův letoun za „nepřátelský čin“. „Takové nepřátelské činy vůči naší zemi mohou způsobit určité problémy, ale nemohou zabránit naší diplomacii pokračovat v práci,“ řekl podle agentury AFP.

Na otázku, zda se Lavrovova cesta uskuteční, nejmenovaný ruský diplomat agentuře Interfax ještě v neděli řekl: „Schopnosti teleportace naše diplomacie zatím neovládá.“

Kommersant: Vučičovi může vyhovovat, že Lavrov nepřiletí

Lavrov se měl v Srbsku setkat s prezidentem Aleksandarem Vučičem či patriarchou tamní pravoslavné církve Porifijem. Vučić podle agentury AP uvedl, že se setkal s ruským velvyslancem, který jej informoval o důvodech, proč se Lavrovova návštěva nemůže uskutečnit. 

Ruský deník Kommersant v neděli na svém webu s odvoláním na vlastní zdroje napsal, že uzavření vzdušného prostoru sousedních zemí pro letadlo ruského ministra může Vučičovi vyhovovat. Podle deníku by si totiž přál, aby Lavrovova návštěva byla odložena, anebo se uskutečnila pokud možno nepozorovaně, aby nepokazila vztahy Srbska se Západem. 

Web Balkan Insight (BI) upozornil, že tři dny po Lavrovově plánované návštěvě, konkrétně tento pátek, má do Srbska dorazit německý kancléř Olaf Scholz. A Vučić podle BI připustil, že kdyby Scholz svou cestu kvůli předchozí Lavrovově návštěvě zrušil, byla by to špatná zpráva.

Kandidátská země EU i spojenec Ruska v Evropě

Téměř všechny země Evropské unie a také Velká Británie uzavřely ruským letadlům svůj vzdušný prostor po zahájení ruské pozemní invaze na Ukrajinu z 24. února, zatímco Srbsko je jedním z mála spojenců Ruska v Evropě. Srbsko nezavedlo sankce proti Moskvě. Od roku 2012 je oficiálně kandidátskou zemí na členství v EU.

Začátkem března se v Bělehradu demonstrovalo na podporu počínání Ruska proti Ukrajině. Srbsko prakticky úplně závisí na dodávkách ruského plynu, ale jeho loajalitu vůči Moskvě budí také skutečnost, že Rusko podporuje Bělehrad v neuznávání nezávislosti Kosova.