Do Polska proudí tisíce migrantů za prací, vláda to podporuje navzdory protiimigrační rétorice

Události: Pracovní migrace do Polska (zdroj: ČT24)

V Polsku za poslední dekádu skoro desetinásobně přibylo cizinců ze zemí mimo Evropu – pracuje jich tam jeden a čtvrt milionu. Konzervativní vláda sice používá protiimigrační rétoriku, ale paradoxně chtěla podmínky pro zaměstnance z ciziny ještě víc zmírnit. Nakonec od toho před volbami ustoupila.

Tajfn Cansu se do Varšavy přestěhoval za prací, ale na potřebné vízum čekal přes rok. „Řekli nám, že to bude trvat nějakou dobu, ale tu jsme výrazně překročili. Trvalo to rok, možná třináct měsíců,“ řekl analytik v dopravě, původem z Turecka.

Délku vyřizování připisuje tomu, že úředníci jsou žádostmi zavalení. Loni Polsko vydalo na 130 tisíc pracovních víz občanům zemí mimo EU kromě Ukrajinců a Bělorusů, které počítají zvlášť. Nejčastěji ze Střední Asie, Kavkazu a Blízkého východu.

„Už mezi lety 2015 a 2020, tedy před pandemií, se Polsko stalo cílovou zemí pracovní migrace v masovém měřítku,“ řekl ekonom a sociolog z Varšavské univerzity Paweł Kaczmarczyk. Během uplynulé dekády se Polsko proměnilo. V 38milionové zemi legálně pracuje přes jeden a čtvrt milionu cizinců – další zhruba třetina tohoto počtu je podle odhadů na černém trhu.

„Svářeči, řidiči, stavební dělníci. To jsou obory, které jsou ve špatné situaci. Nějak se to zatím zvládá, ale co pozorujeme, je velký nedostatek lidí,“ míní expertka na pracovní migraci Joanna Torbé-Jacko.

Konzervativní vláda migraci podporuje

Konzervativní vláda na jednu stranu po léta využívá odpor proti migraci v politické kampani, na stranu druhou potichu láká pracovníky, které nutně potřebují velké firmy. Symbolem se stalo kontejnerové městečko pro tisíce Indonésanů a Filipínců u rafinerie Plock.

„Letos kabinet plánoval systém víz zjednodušit a vpustit do země za prací až 400 tisíc lidí. Na schizofrenní přístup vlády k migraci krátce před parlamentními volbami poukázala opozice,“ upozornil zahraniční zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.

„Kaczynski chystá dokument, díky kterému do Polska přijede ještě více obyvatel ze Saúdské Arábie, Indie, Islámské republiky Írán,“ řekl na sociální síť X lídr opoziční Občanské platformy Donald Tusk. Vláda v obavě před ztrátou hlasů od záměru upustila.

„Byla to jen úřednická iniciativa, která se ukázala jako chybná. Uvědomili jsme si to a zastavili jsme to,“ prohlásil šéf strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczynski. Experti upozorňují, že nedostatek pracovníků může omezit růst polské ekonomiky. Na trhu je ročně přes 115 tisíc volných míst, o která Poláci nejeví zájem.