Desetitisíce Ukrajinců se denně vrací do své země, přibývá vnitřních běženců

Události: Ukrajinci se vrací do země (zdroj: ČT24)

Podle posledních statistik se zpátky na Ukrajinu vrací denně 30 tisíc lidí, kteří uprchli před válkou. Hrubé údaje mluví už nejméně o dvou milionech navrátilcích, jde převážně o ženy a děti. Proud běženců z východních a jižních bojišť přesto neustává, lidé už ale nesměřují za hranice. V ukrajinském Lvově natáčel Jakub Szántó.

Před železničním a autobusovým nádražím ve Lvově dál stojí stany s humanitární pomocí a jídlem zdarma. Dramatický chaos statisíců lidí prchajících v prvních týdnech ruské invaze je ale pryč. 

„Teď tu denně ošetříme mezi osmdesáti a sto deseti osobami. Většinou už jde o lidi, kteří potřebují pomoc s lehčími zdravotními problémy,“ popisuje situaci na místě dobrovolnice Červeného kříže Ruslana.

Ze 6,6 milionu lidí, kteří od začátku války uprchli do zahraničí, se již velká část vrátila. Pro ukrajinské úřady to znamená již sedm milionů vnitřních běženců.

Uprchlíci míří na západ Ukrajiny

Na města podél fronty, jako je přístav Mykolajiv, dennodenně padají ruské granáty a rakety. Kdysi skoro půlmilionové město se z poloviny vyprázdnilo.

„Všem obyvatelům radím město opustit, protože je v něm nebezpečno. Mnozí se ptají, jestli je možné se vracet. Odpovídám, že je ještě brzy se vracet, protože tu každý den umírají lidé,“ přiblížil starosta města Oleksandr Sjenkevič.

Běženci zůstávají na relativně bezpečném západě země. Před válkou měl Lvov 750 tisíc obyvatel. Teď tu žije milion lidí. Bez zahraniční pomoci by obrovskou humanitární krizi ukrajinské úřady samy zvládaly stěží.

„Nabízíme mnohostrannou humanitární pomoc. Od finanční pomoci přesídleným lidem přes distribuci potravinové a hygienické pomoci tam, kde probíhající boje znemožňují přístup k jídlu a hygieně,“ popisuje mediální koordinátorka Člověka v tísni Aljona Budahovská.

Člověk v tísni už poskytl pomoc čtvrt milionu lidí ve 23 z 24 regionů rozlehlé země. V neposlední řadě začal nabízet také psychologickou pomoc a rekonstrukci v osvobozených oblastech.

„I přes masivní mezinárodní pomoc jsou miliony uprchlíků z východu a jihu velikou zátěží pro západ Ukrajiny. Statisíce lidí spí už týdny v provizorních prostorech univerzit a škol. A zatímco muži rukují do armády, pro ženy často není práce,“ vysvětluje současný stav Petr Štefan z Člověka v tísni.