Černochová jednala v Izraeli o materiální pomoci. Jeruzalém z Česka dříve získal balistické vesty

Ministryně obrany Jana Černochová v Izraeli (zdroj: ČT24)

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) během své čtvrteční návštěvy Izraele hovořila se svým tamním protějškem Joavem Galantem o vojenském materiálu, který by české společnosti mohly židovskému státu poskytnout. Šéfka resortu obrany odmítla říct, o jaký materiál se konkrétně jedná. Rovněž uvedla, že Praha v minulosti dodala izraelské armádě balistické vesty jako pomoc v souvislosti s vojenskou operací v Pásmu Gazy. V době cesty prezentovala skupina českých osobností veřejný dopis vyzývající vládu ke změně podle nich příliš jednostranného postoje ke konfliktu v Gaze.

„Snažili jsme se získat od izraelské strany informaci, co by vojáci, kteří vstupovali do Pásma Gazy, potřebovali. Bylo nám řečeno, že nejvíce balistické vesty. Jedna z našich společností je měla a mohla jim je poskytnout, takže se v první várce poslalo do Izraele několik beden těchto vest,“ přiblížila Černochová.

Podle ní se krok Prahy setkal s oceněním z Galantovy strany. „Nyní jsme diskutovali o nějaké další možnosti naší pomoci. Týkala by se vojenského materiálu, který v Česku také dokážeme vyrábět. Byl by to materiál od českých soukromých subjektů,“ upřesnila ministryně obrany s tím, že z bezpečnostních důvodů nechce uvést žádné detaily. „Je to materiál, který má naše země k dispozici a může Izraeli posloužit tak, jako slouží na Ukrajině,“ dodala.

Ministerstvo obrany v tiskové zprávě napsalo, že mezi tématy čtvrtečního jednání mezi Galantem a Černochovou byla bezpečnostní situace na Blízkém východě a v Evropě, spolupráce obou zemí v obranném průmyslu i akviziční projekty. Oba politici jednali také o obranné spolupráci a nákupech.

„Dnes (ve čtvrtek) jsme si s Galantem potvrdili rozvrh plnění smluv, které máme. Jde zejména o kontrakty na mobilní radiolokátory MADR a dodávky protiletadlového raketového systému Spyder, které také získáváme od izraelské strany,“ vyjmenovala Černochová.

Ministryně se zúčastnila bezpečnostního briefingu

Česko s Izraelem v poslední době vyjednalo několik velkých armádních zakázek. V říjnu 2021 české ministerstvo obrany podepsalo smlouvu o nákupu zmiňovaného systému Spyder, který ve výzbroji nahradí přes čtyřicet let starý protiletadlový komplet 2K12 KUB sovětské konstrukce a výroby. Hodnota zakázky činila 13,7 miliardy korun.

Loni v prosinci ministerstvo informovalo, že do Česka dorazil poslední z osmi mobilních radiolokátorů MADR, nákup nicméně nabral několikaleté zpoždění. „O komplikacích ministryně hovořila i s Galantem a vyjádřila přání, aby problémy byly napraveny tak, aby radiolokátory mohly být do výzbroje armády zavedeny co nejdříve,“ oznámilo v tiskové zprávě ministerstvo.

Izraelský ministr obrany Joav Galant
Zdroj: Menahem Kahana/Reuters

Černochová v Izraeli absolvovala také bezpečnostní briefing, na němž se seznámila s dřívější i aktuální bezpečnostní situací i s výhledem do budoucna, sdělil mluvčí ministerstva obrany Karel Čapek. Na české ambasádě se ministryně setkala s bývalým izraelským velvyslancem v Česku Danielem Meronem.

Černochová vyzdvihla navýšení humanitárních dodávek

Česká ministryně při čtvrteční návštěvě vyjádřila Izraeli solidaritu a jednoznačnou podporu v jeho boji proti Hamásu, informovalo ministerstvo. „Izrael je naším nejbližším partnerem na Blízkém východě. Stejně jako v roce 1948 i nyní stojíme po vašem boku a jsme připraveni poskytnout pomoc dle vašich potřeb,“ ujistila Černochová. Vyjádřila také podporu právu Izraele na sebeobranu a odsoudila zločiny, jichž se Hamás dopustil proti židovskému státu a jeho civilnímu obyvatelstvu, doplnil úřad.

Šéfka resortu obrany také ocenila kroky Izraele k navýšení humanitárních dodávek do Pásma Gazy a připomněla nedávnou českou pomoc v hodnotě několika milionů korun na podporu civilistů v regionu i izraelských zdravotnických organizací. Zásadní je podle ní zabránit rozšíření konfliktu do širšího regionu.

„Bezpečnostní situaci výrazně zhoršují útoky hútíů na komerční lodě v Rudém moři i útoky Íránem podporovaných milic na americké jednotky v regionu. Odvetné akce jsou nezbytné s cílem odradit od dalších útoků,“ zdůraznila.

Krátce po říjnovém útoku teroristického hnutí Hamás, které USA i EU označují za teroristické, navštívil Izrael jako první zahraniční státník šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti). Ještě v říjnu do židovského státu přiletěl také premiér Petr Fiala (ODS) a na začátku prosince do země zavítali předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) společně s šéfkou Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). V polovině ledna Izrael navštívil prezident Petr Pavel.

Osobnosti vyzvaly české představitele k přehodnocení přístupu k Izraeli

Proti postoji českých představitelů ke konfliktu na Blízkém Východě se postavili signatáři dopisu vládě, prezidentovi a parlamentním zahraničním výborům. Bývalá ombudsmanka Anna Šabatová ve čtvrtek v on-line vzkazu na tiskové konferenci řekla, že Česko nekriticky kopíruje pozici izraelské vlády a obhajuje její počínání v Gaze.

Signatáři vyzvali vládu, aby se připojila k výzvě Mezinárodního soudního dvora pro okamžité zajištění dostatečné humanitární pomoci obětem konfliktu, postavila se proti násilí na civilistech a proti jednání extremistů na obou stranách a podpořila kroky mezinárodního společenství ke spravedlivému vyrovnání mezi Izraelci a Palestinci.

„Jsme hluboce znepokojeni tím, že česká vláda nekriticky kopíruje pozici izraelské vlády, že její nepřijatelné počínání v Gaze obhajuje a že svůj postoj nezměnila ani po vydání předběžného opatření mezinárodního soudního dvora,“ uvedla.

Události: Výzva českým představitelům ke změně postoje k Izraeli (zdroj: ČT24)

Výzva české vládě není podle organizátorky Jany Hradilkové ani proizraelská, ani propalestinská, má otevřít prostor a povzbudit odvahu debatovat. „Chceme vystoupit z módu, který převažuje v diskusi – kdo může za co – a přeměnit ho na diskusi o tom, co se dá dělat a jak pomoct lidem na obou stranách,“ řekla Hradilková.

Na výzvě se dále podíleli například politoložka Zora Hesová, lidskoprávní aktivistka Anna Hradilková a vysokoškolský pedagog Filip Outrata. Podpis připojili například kněz Tomáš Halík a biskup Václav Malý, spisovatelky Radka Denemarková a Alena Wagnerová či někdejší zástupce českého velvyslance v Izraeli Antonín Hradilek.

Fiala: Postoj vlády musí být konzistentní

Kabinet Petra Fialy v reakci pro ČT však uvedl, že změnu svého postoje neplánuje. Podle ministrů jim nejsou lhostejné civilní oběti, zároveň jsou ale přesvědčeni, že sdělení vlády musí zůstat jasná a konzistentní.

„Postoj české vlády je plně v souladu s mezinárodním právem a zároveň s legitimními aktivitami potírajícími mezinárodní terorismus,“ sdělil premiér.

Organizátoři výzvy oznámili, že s nimi vláda nekomunikuje. Oslovují další politiky a v pátek se setkají se zástupci Senátu.

Izrael v Pásmu Gazy vede válku proti hnutí Hamás, které loni 7. října provedlo masivní přeshraniční útok na Izrael, při němž zahynulo 1200 lidí. Dalších asi 250 palestinští ozbrojenci unesli do Pásma Gazy, zhruba stovku z nich propustili během dosud jediného příměří na konci listopadu.