Americká letadlová loď se dostala bez problémů do Perského zálivu

Washington – Americká letadlová loď USS Abraham Lincoln proplula v neděli Hormuzským průlivem do Perského zálivu na své plánované cestě bez jakýchkoli incidentů. Írán o den dříve zmírnil svou předešlou pohrůžku, že proti americké letadlové lodi, která se bude plavit touto strategickou cestou, podnikne zásah, uvedla agentura Reuters.

Loď dokončila „pravidelnou a rutinní“ plavbu průlivem„ podle původního plánu a bez incidentu,“ řekla mluvčí americké Páté flotily Rebecca Rebarichová. Loď Abraham Lincoln, doprovázená skupinou válečných lodí, byla první americkou letadlovou lodí, která vstoupila do Perského zálivu od konce prosince, kdy Írán pohrozil zablokováním Hormuzského průlivu. Abraham Lincoln nyní v zálivu nahradí jinou letadlovou loď USS John C. Stennis.

Plán výměny obou lodí přiměl íránské armádní velení pohrozit zásahem proti americké lodi, která průlivem propluje. Hrozba vedla k eskalaci slovních výpadů mezi Teheránem a Washingtonem, vystrašila ropný trh a zvýšila možnost vojenské konfrontace mezi oběma stranami. V sobotu však jeden z nejvyšších velitelů íránských Revolučních gard podle íránské tiskové agentury IRNA řekl, že návrat americké lodi do Perského zálivu je rutinní záležitost a neznamená zvýšení americké vojenské přítomnosti v oblasti.

Napětí kolem Íránu stouplo poté, co USA kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu koncem prosince rozšířily sankce proti této zemi i na vývoz ropy. Írán poté pohrozil, že pokud budou uvaleny sankce na export této suroviny, uzavře strategický Hormuzský průliv. Ke zpřísnění sankcí se nyní chystá i Evropská unie.

Hormuzský průliv je nejdůležitější cestou pro vývoz ropy těžené v zemích kolem Perského zálivu. Americký ministr obrany Leon Panetta ve středu prohlásil, že USA jsou připraveny ho udržet otevřený. Mezinárodní společenství se obává, že Írán usiluje o získání jaderné zbraně. Teherán to popírá a tvrdí, že uran potřebuje pro svou jadernou energetiku, zdravotnictví a výzkum.